RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knalltall med omstridt ammo

Sist oppdatert:
Statseide Nammo tjener fett på en omstridt ammunisjonstype som eksploderer ved treff. Røde Kors advarer.

Nammo tjener gode penger på denne og annen ammunisjon. Selskapet kunne notere kraftig resultatforbedring da 2005-regnskapene ble lagt frem i formiddag.

Usikre
Røde Kors mener det er flere indikasjoner på at den omstridte ammunisjonen12.7 blir stadig enklere tilgjengelig, og sannsynligheten blir desto større for at den også vil bli brukt mot personell.

- Bruk av eksploderende ammunisjon mot mennesker vil stride mot St. Petersburg-deklarasjonen som regnes for å være en av grunnpilarene i internasjonal humanitær rett, da den sier at man ikke skal volde unødvendig skade eller skape unødvendig lidelse, sier Bernt Apeland, kommunikasjonssjef i Røde Kors.

- Hvorfor har Røde Kors uttrykt bekymring over denne type ammunisjon?

- Effekten av denne ammunisjonstypen har blitt testet av sveitsiske myndigheter i Thun. Konklusjonene derfra viser at prøveskytinger av ammunisjonen mot gelatinblokker har vist at visse produksjonsår eksploderer (deflagrerer) i det menneskelige legeme, sier Apeland.

Stiller krav
-
Hvilke krav stiller Røde Kors til norske myndigheter i denne sammenhengen?

- Det vi frykter er at den norskproduserte ammunisjonen vil bli brukt i stadig større grad mot personell istedenfor den bruk som den i utgangspunktet er produsert for: armerte kjøretøy, etc. Folkeretten (St. Petersburg-deklarasjonen) forbyr bruk av eksploderende ammunisjon under 400 g mot personell, sier Apeland.

Røde Kors henstiller derfor til norske myndigheter om å se nærmere på den norske produksjonen av ammunisjonen, slik at man hindrer bruk av denne som vil være i strid med folkeretten.

- Dette innebærer at man må fortsette testskytingene og den konstruksjonsmessige utviklingen til man kan garantere at ammunisjonen vil være ikke-deflagrerende, sier kommunikasjonssjefen i Røde Kors.

Spesial design
Nammo lever av å produsere spesialprodukter og operer ikke med lagervarer, og varene produseres først når ordren er signert.

- Vi har fått brev fra den forrige statsministeren som konkluderer med at vårt produkt 12.7 (spesialammunisjon som eksploderer ved treff, red. anm.) er i tråd med folkeretten, og det er staten som bestemmer dette, sier Edgar Fossheim konsernsjef i Nammo.

- Vi ville ikke overlevd i et «bulkmarked», vårt markedspotensial ligger i spesialprodukter som ammunisjonen 12,7. Våre kunder må ha den beste ammunisjonen for å vinne, og det koster deretter også, sier Fossheim.

60 prosent av inntektene kommer fra eksport og resterende til hjemmemarkedet som er Norden. De har også investert i fabrikker i Polen, som skal produsere ammunisjon med samme norske teknologi som selskapet bruker på Raufoss.

God butikk
Staten tjener rått på Nammo, som hadde forbedring på åtte prosent i driftsinntekter i fjor. Selskapet kunne også notere et resultat før skatt på knappe 217 millioner kroner i fjor mot 129 millioner i 2004. Det er en forbedring på hele 67 prosent.

Den norske og finske stat eier en halvpart hver av hjørnesteinsbedriften på Raufoss. Selskapet produserer i hovedsak ammunisjon og rakettmotorer.

- Vi er et gjeldfritt selskap som har en veldig god margin til å være i industrien, sier konsernsjefen.

Nammo har 1205 årsverk og har opplevd to dødsfall i produksjonen siden 2000, i Sverige og Tyskland.

Nammo produserer rakettmotorer på Raufoss i Oppland, og har også fabrikker i Aurskog i Akershus og på Løkken Verk i Sør-Trøndelag.

NAMMO 2005 millioner kroner

2005

2004

Endring i prosent

Driftsinntekter

1.641

1.521

8

Driftsresultat

206

131, 4

57

Resultat før skatt

216,5

129,4

67

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere