*Nettavisen* Nyheter.

Knasker dobbelt så mye sovepiller

Forbruket av sovemidler er mer enn fordoblet siden 1999. Leger er for kjappe til å skrive ut resepter, mener en norsk farmakolog.

17.01.08 08:29

(SIDE2): De legene som skriver ut flest resepter på sovepiller, har minst kunnskap om de pillene de foreskriver. Det kommer fram i en artikkel i Tidsskrift for Den norske lægeforening torsdag.

Hull i skjema
- De allmennpraktiserende legene som svarte på spørsmålene, hadde noen hull i sin viten som gikk på eksakt kunnskap om virkningsmekanismene til sovemidlene og hvordan kroppen håndterer midlene. Vi må imidlertid huske at allmennpraktikere er en notorisk travel yrkesgruppe, og noen av feilene kan sikkert tilbakeføres til en travel hverdag, sier professor i farmakologi Lars Slørdal til Side2.

Allikevel er han bekymret for det økende forbruket av sovemidler. Det har vært en jevn økning i totalforbruket av sovemidler i Norge etter at en ny type sovemidler kalt benzodiazepinlignende sovemidler eller z-sovemidler ble introdusert på midten av 1990-tallet. Forbruket er mer enn fordoblet siden 1999 og i 2005 hentet 360 000 personer ut minst én resept på et slikt sovemiddel.

- Det er bekymringsfullt at omfanget av bruken av sovemidler er så stort, mener professoren.

Savner nøytral informasjon
Hele 80 prosent av forskrivningene skjer i allmennpraksis og kunnskapen er mangelfull blant allmennlegene.

- En av forklaringene på kunnskapshullene er at mye av informasjonen kommer fra legemiddelindustrien, som etter min oppfatning har for frie tøyler i forhold til legene. Det er et stort behov for objektiv og produktnøytral informasjon når det gjelder både søvnmidler og legemidler generelt, sier professoren.

Han mener legene bør tenke alternativt og ikke skrive ut resept før de har rådet pasienten til å prøve andre metoder.

- Det er grunn til å advare mot ytterligere medikalisering av et så vanlig problem som søvnvansker. Dette er noe de fleste av oss bør klare selv, og det er lett å gjøre en dårlig byttehandel hvis man i stedet begynner å bruke sovemidler. Midlene kan påvirke oss dagen etter slik at vi blir uoppmerksomme og kanskje til og med trafikkfarlige, og langtidsbruk kan føre til avhengighet.

Andre innfallsvinkler
Professoren syns norske leger bør gå dypere inn i problemet og tenke på andre innfallsvinkler.

- Det er kanskje enklere å gripe til reseptblokka enn å gå dypere inn i problemene, men jeg vil tro at legene bør tenke på andre innfallsvinkler til pasienters søvnproblemer enn å forskrive sovemidler. Det vet jeg også at mange av mine kolleger gjør. Gode råd for å lette innsovningen er blant annet å leve regelmessig, la være å sove på dagtid, ikke spise store måltider eller drikke før sengetid og å slukke lyset på soverommet

LES MER HELSE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag