RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knusende dom for presten

Sist oppdatert:
Presten skal ha forgrepet seg på stedatteren i kapellet. Nå er han dømt. Se video.

KONGSVINGER/OSLO (Nettavisen): Den 54 år gamle presten er dømt til ni års fengsel for å ha forgrepet seg seksuelt på sin stedatter en rekke ganger gjennom 13 år, ifølge dommen fra Glåmdal tingrett.

Stedatteren er lettet over dommen:

- Det har vært en usigelig stor lettelse for stedatteren, selv om det har vært en vond sak, at hun er blitt trodd på alle punkter, sier hennes bistandsadvokat Inger Marie Støen til TV 2.

«Særdeles krenkende»
Presten er også dømt til å betale stedatteren en erstatning og oppreisning på til sammen 1,8 millioner kroner.

«Etter en samlet vurdering av det som kom frem under hovedforhandlingen, finner retten bevist at tiltalte gjentatte ganger fra 1989 til våren/sommeren 2002 da X flyttet på hybel, har hatt utuktig omgang med henne (...)», står det i dommen.

Overgrepene skjedde fra jenta var fem år gammel til hun ble 18 år og flyttet ut av hjemmet. Retten karakteriserer flere av overgrepene som «særdeles krenkende og smertefulle».

- Blandet inn religion
Retten mener det er straffeskjerpende at deres felles hjem har vært åsted for de fleste overgrepene, og at presten var den som skulle fylle rollen som farsfigur for jenta.

Stedatteren har ifølge dommen fått betydelige psykiske problemer, og har måttet avbryte sin utdannelse.

«Det er videre skjerpende at tiltalte er prest og har blandet religion inn som tema ved sine overgrep», heter det i dommen.

Under et overgrep skal presten ha lest fra bibelen på stedatterens soverom.

- Han leste et bibelvers. Jeg husker ikke helt nøyaktig hva, men det var noe om å være et offerlam, fortalte stedatteren i retten.

Anker med en gang
Presten har i rettssaken ikke erkjent straffskyld etter tiltalen. Han har derfor allerede anket saken.

- Dommen er slik at her har man lagt fornærmede forklaring til grunn, og avsagt en dom i samsvar med påstanden fra påtalemyndigheten. Det endrer imidlertid ikke på vår oppfatning på skyldspørsmålet. Så det er derfor allerede anket til lagmannsretten, sier prestens forsvarer, advokat Sigmund Øien, til Nettavisen.

Aktors påstand var det samme som dommen fra tingretten, ni års fengsel.

Bandt og slo henne
Retten finner det bevist at presten gjentatte ganger har slått stedatteren med hånden eller et redskap, i ansiktet og på kroppen. Han skal også ha påført henne brannsår ved å holde armen hennes mot en varm kjele.

Presten skal dessuten flere ganger ha holdt eller bundet henne fast før han misbrukte henne seksuelt, ifølge dommen.

- Fornærmede har gjentatte ganger blitt utsatt for alvorlige, seksuelle overgrep og voldsutøvelse over til sammen 17 år, sa aktor Bodil Thorp Støen i sitt innledningsforedrag i rettssaken.

Hun har blant annet ført bevis for at presten forgrep seg på stedatteren i et kapell.

- Kalte meg thaihore

I retten fortalte stedatteren om de mange overgrepene.

- Noen ganger slo han først og gjennomførte samleiet etterpå. Andre ganger tvang han seg til samleie først og slo etterpå, sa stedatteren.

- Han kalte meg en thaihore, sa hun i retten.

- Min mann er uskyldig
Prestekona har hele veien støttet sin mann, og har sagt at hun tror adoptivdatterens anklager om seksuelle overgrep er rent oppspinn.

- Jeg har tatt min manns parti i denne saken. Jeg ser på ham som helt uskyldig i disse anklagene, sa prestekona i retten.

Hun viste blant annet til påstanden om at presten skal ha begått et seksuelt overgrep mot stedatteren i kapellet der han jobbet.

- Det er helt utenkelig. Min mann er gudfryktig, sa prestekona.

Prestekona adopterte jenta fra Thailand da hun var 1 år og 10 måneder gammel. Flere år senere giftet hun seg med presten som nå er dømt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere