Knytter Stoltenberg til folkemord

10 år etter massakren i Srebrenica rettes det på ny kritikk mot tidligere fredsmekler Thorvald Stoltenbergs innsats.

05.08.05 18:46

Det er filosofiprofessor Arne Johan Vetlesen ved Universitetet i Oslo som i en kronikk i ukeavisa Ny Tid i dag bruker sterk ord om den respekterte diplomaten og politikeren. I 1993 ble tidligere utenriksminister – nå generalsekretær i Norges Røde Kors - Thorvald Stoltenberg utnevnt til FNs fredsmekler i det tidligere Jugoslavia. 10 år etter at FN spilte fallitt i konflikten og 8.000 muslimer ble massakrert i Bosnia rettes det på nytt et kritisk søkelys mot den norske fredsmeklerens innsats.

- Medansvar
- Tida er overmoden for at Thorvald Stoltenberg må svare for seg i norsk – og internasjonal – offentlighet om egen rolle i Bosnia. Stoltenbergs medansvar for Srebrenica koker ned til at han gjennom tre år som toppmegler bidro til å skape et klima – diplomatisk, politisk og indirekte militært – som var slik at Mladic (Ratko Mladi¿, leder for den bosnisk-serbiske hæren under krigen i Bosnia. Red. anm.) kalkulerte riktig da han regnet med at han kunne gjøre nøyaktig slik han ville med Srebrenicas muslimske befolkning, skriver Vetlesen i sin kronikk.

- Fulgte FNs mandat
Thorvald Stoltenberg vil ikke kommentere kritikken fra Vetlesen overfor TV 2 Nettavisen, men viser til hva han har svart Ny Tid.

Her viser han til at han som FNs forhandler fulgte FNs mandat trukket opp av Sikkerhetsrådet og at han ga regelmessig rapporter til Sikkerhetsrådet. Videre viser han til at Dayton-avtalen fra november 1995, som ble forhandlet fram av USA-diplomaten Richard Holbrooke, høstet den samme kritikken som Stoltenberg og David Owen gjorde for sine forhandlinger.

- Angrer ikke
På spørsmål fra Ny Tid om det ikke er noe han angrer på i ettertid, gir Stoltenberg dette svaret:

- Nei, jeg angrer ikke på noe.

Kritikken mot Stoltenberg kommer i kjølvannet av NRK-dokumentaren «Med Balkan i blodet», der Vetlesen mener Stoltenberg slapp for lett unna.

12. juli i år skrev VG om Srebrenica-enken Hatidza Mehmetovic som følte seg lurt og ydmyket av Stoltenberg og ville ha ham dømt for krigsforbrytelser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.