RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Knyttes til fem saker

Foto: Heidi Schei Lilleås
Sist oppdatert:
DNA knytter 55-åringen til fem konkrete saker.

SKI/OSLO (Nettavisen):

- Lommemannen er endelig tatt. Vi har funnet han vi har lett etter, sier politimester Arne Jørgen Olavsen i Follo politidistrikt under pressekonferansen fredag.

Han opplyser at en 55 år gammel mann fra bergensområdet er pågrepet, og vil bli framstilt for varetektsfengsling i Follo tingrett mandag.

- Mannen kan med sikkerhet knyttes til fem konkrete saker, opplyser Olavsen på pressekonferansen.

Se hele pressekonferansen i opptak fra TV 2 Sumo her (Gratis).

Hemmelig ransaking
Mannen ble pågrepet etter at politiet gjennomførte en hemmelig ransaking på hans bopel i begynnelsen av januar, hvor de sikret seg DNA-bevis. Det er disse bevisene som nagler 55-åringen til de fem sakene.

- Det er samsvar mellom den pågrepnes DNA og funn på fem av ofrene under åstedene for overgrepene, sier politimesteren.

Politiet mener at siktelsen kan bli utvidet, etterhvert som etterforskningen fortsetter. De jobber nå for å finne ut om det er mulig å knytte den pågrepne til enda flere av sakene. Politiet mener at mange spor peker i samme retning, ikke minst forbrytelsenes egenart og framgangsmåte.

- Lommemannen har hatt en forbløffende evne til ikke å bli sett, påpeker Olavsen.

Siktet for 11 forhold
Påtaleadvokat Jorid Kile Berg opplyser at mannen nå er siktet for 11 forhold.

Se video med Kille Bergs redegjørelse for pågripelsen: (Artikkelen fortsetter under videovinduet).

205078

- Mannen er siktet for overtredelse av straffelovens §195, som gjelder seksuell omgang med barn under 14 år. Et av forholdene i siktelsen dreier seg om handling som i loven er likestilt med samleie, opplyser påtaleadvokat Kile Berg.

Sakene det er snakk om er fra Oslo i 1995, Trondheim i 2003, og Odda, Jevnaker og Førde i 2006.

Politiet har varslet de elleve ofrene som er berørt av siktelsen.

Tidligere siktet
Mannen har tidligere vært siktet for overgrep i en sak i bergensområdet fra 1990-tallet, men denne siktelsen ble frafalt i 1999. Saken ble henlagt på grunn av bevisets stilling.

Etter det Nettavisen erfarer, ble mannen ifølge politikilder tatt etter et tips som ble ringt inn til politiet i Bergen for noen uker siden. Tipseren var etter det Nettavisen får opplyst, en politikilde som jobbet med saken som ble henlagt på 90-tallet.

Under pressekonferansen ble det også bekreftet at den siktede 55-åringen har en bror som tidligere har jobbet i politiet, men det ble avvist at broren er tipseren.

Pågripelssen skjedde fredag morgen uten dramatikk. Mannen er skilt, og har voksne barn, bekrefter påtaleadvokaten.

- Siste sak som politiet mener Lommemannen står bak, skjedde på Skjolden 14. Juni i 2006, sier Kile Berg, som sier hun er lettet over at han nå er pågrepet.

Se video på TV 2 Sumo fra begynnelsen av pressekonferansen her

300-400 gutter
Allerede fredag morgen bekreftet kilder i politiet overfor Nettavisen at mannen som er pågrepet i Bergen er Lommemannen.

Politiet vet med sikkerhet at Lommemannen har forgrepet seg på gutter i 6-12 års alderen siden 1995, skriver de på sine hjemmesider.

Totalt har 300-400 gutter vært utsatt for denne mannen, mener politiet.

Siden 2000 har politiet jaktet på Lommemannen, som har lokket smågutter til å ta på kjønnsorganet sitt gjennom fôrløse lommer. Et typisk scenario er en lekeplass hvor han på en eller annen måte klarer å få bort jentene som er der. Deretter lurer han guttene til å hjelpe ham med å lete etter nøkler eller papirlapper i lommene sine.

Siden 1995
Etter at politiets offisielle nettside om lommemannen første gang ble lansert, har politiet sett på saker før 2000. Politiet er nå sikre på at Lommemannen i alle fall har vært aktiv siden 1995.

Fra høsten 1995 har man en sak fra Oslo hvor man nå i dag har lykkes med å fremkalle en DNA-profil som er identisk med de fire profilene man hadde fra før.

Politiet mener Lommemannen er identisk med den såkalte Bandasjemannen som var aktiv i Bergen på begynnelsen av 1990-tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere