RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(SCANPIX)

Kokkvold roser Selbekk

Sist oppdatert:
Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund berømmer Magazinets redaktør for å vise samfunnsansvar.

- Vebjørn Selbekk er blitt kraftig kjørt av mange, og anklaget for at hans eneste hensikt med å trykke Muhammed-regningene var å provosere til en religionskrig med muslimene. Da er det redelig av ham å avsanne det på denne måten, sier Kokkvold til TV 2 Nettavisen.

Han mener det ikke er problematisk at regjeringen – ved arbeids- og intergasjonsminister Bjarne Håkon Hanssen - har deltatt aktivt for å få utformet en beklagelse fra redaktøren som Islams Råd kunne godta.

- Selv om andre redaktører ville gjort det på en annen måte, vil jeg berømme Selbekk for å ta et samfunnsansvar. Han har ment at dette kunne være hans bidrag til at situasjonen roer seg ned og ikke eskalerer. Jeg vil ikke kritisere ham for det, sier Kokkvold.

- Men kan ikke alle som heretter føler seg krenket gå til myndighetene og kreve at de griper inn og stopper det de mener er overtramp fra pressen?

- Nei, dette er en unik situasjon. Jeg velger å se dette som et enkelttilfelle. Pressens organisasjoner vil være klare på dette punkt. Myndighetene må skjønne at dette er helt spesielt, sier Kokkvold.

- Hvis TV 2 Nettavisen mente vi hadde gjort en feil, skulle vi da blande inn regjeringen i redaksjonens vurderinger?

- Nei, jeg ville heller ikke gjort det. Man ville på selvstendig grunnlag ha beklaget. Men dette har jo blitt storpolitikk. Det har blitt et spørsmål som ikke bare dreier seg om ytringsfrihet, men om Norges forhold til en rekke land i Midtøsten. Jeg ser det derfor ikke som unaturlig at det har vært kontakt med myndighetene, sier Kokkvold.

Hanssen, Høybråten og Hamdan
Selbekks beklagelse overfor det muslimske miljøet kommer etter et møte mellom arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, redaktør Vebjørn Selbekk og en gruppe som har vært i dialog med Selbekk om forsoning.

KrF-leder Dagfinn Høybråten, lederen for Islamsk Råd Mohammed Hamdan og KrF-politkker Ali S. Kahn har deltatt i dialogen, før også statsråd Bjarne Håkon Hanssen i dag ble involvert.

- Nå må vi alle være med på å bygge bruer, ikke murer. Det er viktig både i forhold til forståelsen mellom kulturer, og forståelsen av ytringsfrihetens betydning, sier Hanssen i en pressemelding etter forsoningen .

I en skriftlig beklagelse med overskriften «Budskap til muslimer» sier Selbekk at han er lei seg for at muslimenes religiøse følelser ble krenket ved at Magazinet trykket en faksimile fra Jyllands Posten med tegninger av profeten Mohammed.

- Jeg har alltid vært av den oppfatning at innvandrere beriker det norske samfunnet. Norske muslimer er fredselskende og gode mennesker, skriver Selbekk.

Her kan du lese hele beklagelsen.

Rett til å krenke
Generalsekretæren i Norsk Presseforbund, som har mottatt drapstrusler etter å ha forsvart ytringsfriheten, sier at beklagelsen fra Selbekk ikke betyr at norske mediene heretter ikke kan trykke noe som kan komme til å såre andre.

- Retten til å krenke er ikke vakkert syn, og vi gjør det vi kan for å unngå det gjennom blant annet Vær Varsom Plakaten, men vi må ha den retten. Hvis vi ikke har rett til å si det andre ikke liker å høre, så har vi ingen ytringsfrihet. Det må ikke bli slik at vold, terror og ambassadebrenning fører til at ytringsfriheten blir innskrenket. Dette må vi ha en debatt om, sier Kokkvold.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere