RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økokrim lar WGI gå fri

Sist oppdatert:
Økokrim iverksetter ikke etterforskning av pyramidesystemet WGI, og mener risikoen burde være kjent for dem som ble med.

Advokat Olav Sylte, som representerer et tyvetalls WGI-medlemmer i en erstatningssak, sendte i forrige uke et brev til Økokrim hvor han anmodet politiet om å iverksette etterforskning av det omstridte pyramidesystemet.

I dag kom svaret. Det blir ingen etterforskning.

«Jeg har besluttet ikke å åpne etterforskning ved Økokrim i anledning saken,» skriver Økokrim-sjef Einar Høgetveit i et svarbrev som du kan lese her .

Høgetveit begrunner sin beslutning med at Økrokrims mandat er å etterforske større, mer alvorlige og/eller prinsippielle saker.

WGI hevder selv å ha rundt 220.000 medlemmer i Norge.

Videre legger Høgetveit nesten skylden for å føle seg lurt over på medlemmene selv.

«WGI fremstår som en pyramideliknende virksomhet, hvor den generelle risikoen ved deltakelse burde være velkjent for alle som deltar,» skriver Høgetveit, og rerererer til medieomtalen av virksomheten.

«Det er uklart om opplegget rammes av lotteriloven, men i den grad man måtte komme til dette, er også deltakelse etter omstendighetene straffbart,» skriver Høgetveit.

Advokat Sylte, som på vegne av 23 medlemmer i WGI har reist sivilsøksmål mot de fem såkalte verdenslederne i systemet, mener Høgetveit har misforstått hele hans anmodning om etterforskning.

Burde Økokrim etterforske WGI?
Ja
Nei
Vet ikke

Se resultat
- Høgetveits begrunnelse gjenspeiler ikke samfunnets og politikernes syn på om dette er en viktig sak, sier Sylte, som også reagerer på at Høgetveit viser til dagens usikre lovgivning på pyramidelovgivning.

- Spørsmålet om en ny lovgivning er helt feil. Dette dreier seg om økonomisk utroskap og bedrageri. Dersom toppene i Norsk Tipping hadde stukket av med penger, ville det blitt feil å peke på at deltakerne visste at det var knyttet risiko til å tippe. Da ville helt andre lovbestemmelser blitt lagt til grunn, sier Sylte.

Ingebjørg Vamråk, som var med å avdekke snusket i T5PC, synes ikke Økokrims beslutning er overraskende.

- Dette er beslutning slik jeg ventet den. Det er en vesentlig forskjell mellom T5PC og WGI. I T5PC puttet folk penger inn i systemet som de ikke fikk ut igjen. I WGI gjør folk krav på å få ut penger som de har tjent på internettgambling som ville vært ulovlig i Norge, sier Vamråk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere