RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økokrim renvasker Krekar

Sist oppdatert:
Mulla Krekar ble etterforsket for å være en trussel mot rikets sikkerhet. Nå har Økokrim henlagt saken som intet straffbart forhold. Dermed faller også hovedgrunnlaget for å utvise Krekar bort.

- Dette viser at Erna Solbergs ønske om å utvise Krekar kun har vært basert på å slå politisk mynt på min klients sikkerhet. Han har aldri vært en trussel mot Norge. Det hele har vært et politisk spill, fastslår mulla Krekars advokat, Brynjar Meling, overfor TV 2 Nettavisen.

Krekar var tidligere siktet etter straffelovens paragraf 104a for dannelse av eller deltagelse i private militære organisasjoner. Økokrim henla i sommer saken etter bevisets stilling. Nå er det endret til intet straffbart forhold.

PST sin oppgave
Økokrim-sjef Erling Grimstad sier at Økokrim ikke har etterforsket hvorvidt mulla Krekar er en trussel for rikets sikkerhet.

- Økokrim har ingen oppgaver i dette landet forbundet med om enkeltpersoner utgjør en trussel mot rikets sikkerhet. Der er Politiets sikkerhetstjeneste sin oppgave. Vi har aldri uttalt oss til noen om hvorvidt Krekar utgjør fare for rikets sikkerhet, sier Grimstad til TV 2 Nettavisen.

Det var nettopp PST som siktet Krekar for brudd på paragraf 104 a før Økokrim overtok etterforskningen av mulla Krekar. Bakgrunnen var mistanke om at han forsøkte å bygge opp en islamsk bevegelse i Norge. Det mener Økokrim nå ikke har skjedd. Økokrim tviler også på om Krekar har oppfordret til å ramme amerikanske interesser i Norge.

Det var denne paragrafen som lå til grunn for at kommunalminister Erna Solberg mente at Krekar var en trussel for rikets sikkerhet, og at han burde utvises fra Norge.

Endret henleggelsesform
I et brev til Riksadvokaten den 15. september i år endrer Økokrim henleggelsesgrunnen for siktelsen etter paragraf 104a. Dette skjedde etter at Krekars advokat Brynjar Meling hadde påklaget henleggelsesgrunnlaget til Riksadvokaten.

Etter det TV 2 Nettavisen erfarer, etterforsket Økokrim Krekar blant annet for å ville gjøre Kurdisk kulturforening til en islamsk bevegelse i Norge. Nå konkluderer etterforskningen med at Krekar ikke har noe omfattende nettverk i Norge.

- Utvisningsgrunnlaget faller
Økokrim mener også at det er usikkert om Krekar noen gang har oppfordret muslimer til å ramme amerikanske interesser i Norge, og innrømmer, etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, også at det ikke finnes bevis for at Krekar har oppfordret til selvmordsaksjoner etter at terrorparagrafen - paragraf 147 - trådte i kraft.

Økokrim forsvarer likevel å henlegge denne siktelsen etter bevisets stilling.

- Henleggelsen av 104 sparker bena under på utvisningsvedtaket som går på fare for rikets sikkerhet. Det setter også et stort spørsmålstegn ved kommunalminister Erna Solbergs engasjement i saken, sier Krekars advokat Brynjar Meling til TV 2 Nettavisen.

Erna Solberg
Erna Solberg

”Rikets sikkerhet”
Det var med argumenter om rikets sikkerhet at Erna Solberg i februar i år instruerte UDI til å fatte et vedtak om utvisning av Najmuddin Faraj-Ahmad alias mulla Krekar.

I UDIs vedtak om tilbakekallelse av asylstatusen til Krekar skriver direktoratet at det er en fare for at Krekar skal trekke ekstreme miljøer til Norge som kan bedrive terrorvirksomhet.

Nå konkluderer Økokrim med at dette ikke har skjedd.

- Etter min mening har kommunalminister Erna Solberg brukt denne saken for å markere seg handlekraftig i utlendingssaker, sier Meling.

I et brev til Utlendingsdirektoratet og Solberg ber Meling nå om en redegjørelse for hvordan endringen i henleggelsesformen påvirker behandlingen av utlendingssaken til Krekar.

Under etterforskning
- Vi har ikke stoppet etterforskningen av saken mot Krekar. Han er fortsatt siktet for flere straffbare forhold. Jeg ønsker ikke å si hva det er, men etterforskningen pågår fortsatt, sier Grimstad.

Mulla Krekar er etter det TV 2 Nettavusen erfarer siktet for brudd på straffeloven paragraf 135 - å opphisse til hat mot statsforvaltningen eller en annen del av befolkningen, og paragraf 140 - å oppfordre eller bidra til å gjennomføre en straffbar handling. Han er også siktet etter paragraf 224 - for å tvinge folk til krigstjeneste i fremmed land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere