RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Illustrasjon/SCANPIX /Thomas Bjørnflaten (Illustrasjonsfoto)

Økologisk kjøtt smaker ikke bedre

Kjøtt fra frittgående griser smaker slett ikke bedre enn annet kjøtt, viser ny forskning.

Danmarks Jordbrugsforskning har i over tre år ledet et omfattende europeisk forskningsprogram, som i enkeltes øyne har gitt oppsiktsvekkende resultater.

Omfattende bruk av blindtester, der forbrukerne ikke har fått vite om kjøttet var såkalt økologisk eller ikke, viste at det var kotelettene fra vanlige griser som kom best ut.

Men da vanlig kjøtt ble utstyrt med falske stempler på at det kom fra frittgående griser, hevdet folk at dette smaker best, skriver Jyllands-Posten.

For narr
- Forbrukerne mente helt klart at kjøtt merket "økologisk" eller "frittgående" smakte best, og var villige til å betale mer for dette, skjønt de forskjellige stykkene kom fra samme kotelett, sier forskningssjef Henrik Jørgen Andersen til avisen.

- Vi ser at markedsføring er et utrolig sterkt redskap. Men man kan kun holde folk for narr i et begrenset tidsrom. Forbrukerne velger bort økologien dersom kvaliteten ikke blir bedre, sier han.

- Et trenet panel kan ikke smake forskjell på om griser har gått ute eller inne. De gangene da paneldeltakerne kunne smake forskjell, foretrakk de kjøtt fra konvensjonelle systemer, konkluderer forskerne i sin rapport.

Avviser
Danske produsenter av økologisk kjøtt, som Hanegal og Friland, avviser forskernes nedslående funn.

- Det er også andre ting enn spisekvalitet som gir en god smak i munnen, for eksempel hvordan dyrene har hatt det, mener Fie Graugaard i Hanegal A/S.

Hun mener også at kjøtt fra økologiske dyr, som løper fritt rundt og bruker musklene mer, krever en noe annen tilberedning. Derfor fester hun ikke lit til testresultatene. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere