*Nettavisen* Nyheter.

Komitéleder for 17. mai blir skjelt ut av fremmede som følge av «flaggdebatten»

KOMITÉLEDER: Elin Dahling mener «flaggdebatten» er unødvendig.  Foto: Ibanez Santana

Komitélederen kan ikke begripe hvordan «flaggdebatten» har spunnet ut av kontroll: - Vi ønsker alle en fantastisk norsk 17. mai, som alltid.

12.05.18 07:39

Lederen for 17. mai-komiteen i Larvik, Elin Dahling (SV), mener «flaggdebatten» har spunnet ut av kontroll og føler hennes ståsted i debatten om man skal få lov til å bruke andre flagg enn det norske flagget på 17. mai, har blitt veldig vridd.

Les også: I Oslo ber de barna bruke norske flagg

Komitélederen forstår ikke hvorfor «flaggdebatten» har blusset opp så kraftig som den har gjort.

Dahling forteller til Nettavisen at selv om komiteen oppfordrer til å bruke det norske flagget under 17. mai-feiringen, betyr ikke det at de forbyr å bruke utenlandske flagg.

- Jeg har lenge forsøkt å legge saken død, men det er ikke så lett åpenbart. Denne diskusjonen er unødvendig. Jeg har aldri sett noen andre flagg enn norske flagg i 17. mai-toget. For min del er det naturlig med norske flagg, men samtidig utenkelig at noen i komiteen skulle nappet ut, la oss si et dansk flagg fra en barnehånd, forteller Dahling.

Anthonsen til angrep

Da tidligere medlem i Larviks 17. mai-komité, Terje Anthonsen trakk fra vervet i komiteen torsdag, uttalte han at «han ikke kunne bli værende i komiteen når lederen hadde slike meninger om 17. mai».

Anthonsen mener at Dahling vil tillate «alt mellom himmel og jord» i barnetoget i Larvik. Dahling mener Anthonsens påstander ikke er riktige.

- Dette er en sak som er veldig viktig for ham, av en eller annen grunn. Han tillegger meg meninger jeg ikke har og bruker det som unnskyldninger til å forlate vervet sitt, mener Dahling.

Klikk på bildet for å forstørre.

TIL ANGREP PÅ KOMITÉLEDER: Tidligere medlem av 17.mai-komiteen, Terje Anthonsen, trakk seg som følge av en flaggdebatt. I ettertid har han gått ut offentlig og vært krass ovenfor komiteen han selv var en del av.   Foto: Joachim Hellenes/OP

Les også: Å oppfordre til utenlandske flagg 17. mai er det motsatte av integrering

Skjelt ut av ukjente

«Flaggdebatten» har vært omtalt hyppig i norske medier siden torsdag, da saken kom i søkelyset. Der har Anthonsen fått tale fritt, noe som har ført til at Dahling har blitt stilt i et svært ugunstig søkelys. Det har ført til at hun har blitt kontaktet av flere ukjente på privattelefonen hennes, med mye på hjertet.

- Jeg føler dette har blitt veldig vridd i mediene. Jeg flirte litt av det i begynnelsen, men nå er det annerledes. Jeg har fått meldinger av av folk på telefonen min og blitt skjelt ut av dem. Men så fort jeg har forklart hvordan det egentlig har seg sender de som oftest et smilefjes tilbake, forteller Dahling.

Dahling påpeker også at et 17. mais kommunestyre aldri hadde hatt hjemmel i loven til å nedlegge et forbud for å innskrenke folks frihet. Komitélederen forteller også at de ikke har pratet om «flagg-spørsmålet» i det hele tatt under møtene.

- Vi har ikke pratet om flagg i komiteen i det hele tatt, vi ønsker alle en fantastisk norsk nasjonaldag, som alltid, avslutter Dahling.

Les også: Er korset i flagget i fare?

Debatt

Spørsmål om utenlandske flagg i 17. mai-toget er en debatt som flere ganger er dukket opp.

I 2013 ble det kjent at Aspøy skole hadde spurt 17. mai-komiteen i byen om å få bruke noen selvlagede flagg med norsk flagg på den ene siden, og et annet lands flagg på den andre siden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.