RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommer til Norge onsdag

Faizullah Muradi var tydelig lettet da han ble fotografert i Lecce i Italia tirsdag.
Faizullah Muradi var tydelig lettet da han ble fotografert i Lecce i Italia tirsdag. Foto: Vito Zizzi (Scanpix)
Sist oppdatert:
Den afghanske tolken Faizullah Muradi kommer til Norge onsdag. Han får likevel være i landet mens asylsøknaden behandles.

Det har Utlendingsnemnda (UNE) besluttet.

Dermed er et formelt hinder for å hente den 22 år gamle afghanske tolken tilbake til Norge, ryddet av veien.

Hans advokat Arild Humlen sier til NTB tirsdag kveld at Muradi får tilsendt reisedokumenter så Politiets utlendingsenhet ikke trenger å reise til Italia for å eskortere ham tilbake til landet.

Humlen sier Muradi kan komme til å lande i Norge i løpet av onsdag ettermiddag.

Faizullah Muradi selv ble svært glad da NTB mandag kveld fortalte ham at departementet hadde bestemt at søknaden hans skal behandles i Norge.

– Jeg blir veldig glad over å høre om denne beslutningen. Det er vanskelig for meg å sette ord på hva dette betyr for meg, utbrøt han.

Sender instruks

Advokat Humlen sier det er viktig at Muradi kommer tilbake raskt, ettersom han ikke har oppholdstillatelse i Italia utover klokken ni onsdag morgen.

Justisdepartementet kan nå sende instruksen om at afghanere i Muradis situasjon ikke skal omfattes av Dublin-regelen om asylbehandling i førsteland, til Utlendingsdirektoratet (UDI). Der er de klare for å behandle saken til Muradi på nytt.

– Så snart vi får instruksen fra Justis- og beredskapsdepartementet, vil vi starte arbeidet med å få Faizullah Muradi til Norge. Vi har vært i dialog med hans advokat om dette i dag, sier avdelingsdirektør Hanne Jendal i asylavdelingen.

Ingen garanti

At 22-åringen får sin asylsøknad behandlet i Norge, er imidlertid ingen garanti for at han får opphold her i landet, understreker justisminister Anders Anundsen (Frp).

– Dette er den aller første saken i sitt slag hvor en afghansk tolk har blitt behandlet etter Dublin-regelverket. Muradi-saken har ført til at vi har endret praksis, og vi har nå en rutine for hvordan dette skal håndteres, sier Anundsen til NRK.

Han presiserer at Justisdepartementets instruks kun handler om behandlingen av asylsøknaden og ikke er en forhåndsinnvilgelse av en eventuell oppholdstillatelse.

– Asylantene vil fortsatt bli individuelt vurdert i forhold til det reelle beskyttelsesbehovet. Behandlingen av asylsøknader vil være det samme, sier justisministeren.

Tok beslutningen

Ifølge NRK var det Anundsen selv som tok beslutningen om at UDI ikke skulle instrueres til å behandle Faizullah Muradis søknad i tråd med spesialordningen som er opprettet for afghanere som har jobbet for norske styrker i Afghanistan.

I stedet ble det bestemt at han skulle sendes tilbake til Italia, der han hadde oppholdt seg før han kom til Norge, i tråd med Dublin-forordningen om asylbehandling i førsteland.

Beslutningen ble tatt i slutten av mars. Dermed har regjeringen i drøyt to måneder visst at tolken, som også deltok i kamp sammen med de norske styrkene, skulle tvangssendes ut av landet. (©NTB) 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere