Kommune dømt - vurderer anke

Kommunestyret i Gamvik vil fredag behandle ankespørsmålet etter dommen om å betale 3,7 millioner kroner til en 38 år gammel kvinne som ble utsatt for omfattende misbruk på 1970- og 80-tallet.

Gamvik kommune ble dømt til å betale den høye erstatningen til 38-åringen fordi barnevernet ikke den gang grep inn mot misbruket. Formannskapet i Gamvik overlot mandag til kommunestyret å bestemme om dommen skal ankes.

For kostbart

Saken har vakt voldsomt engasjement i Øst-Finnmark etter at ordfører Roger Hansen (Ap) flere ganger har antydet at det vil være for kostbart for kommunen å betale ut erstatningssummen.

På møtet i Gamvik kommunes formannskap mandag ble det derfor bestemt å skyve ankespørsmålet videre til kommunestyret uten noen innstilling fra formannskapet.

- Et enstemmig formannskap har vedtatt å sende den til kommunestyret uten innstilling for en avgjørelse i et bredere forum. Dette på grunn av den karakter saken har, sier ordfører Roger Hansen til NTB.

Misbrukt

Kvinnen ble fra tiårsalderen seksuelt misbrukt av sin stefar. Barnevernet ble varslet, men grep ikke inn. I stedet fikk stefaren kommunal godtgjørelse for å være hjemme slik at han kunne stabilisere forholdene i hjemmet. Kvinnen har ni søsken som også har varslet at de akter å saksøke kommunen.

Kommunens advokat, Hallvard Østgård, la mandag fram en gjennomgang av saken for formannskapet. Han gikk grundig gjennom dommen, de menneskelige hensynene i saken og de mulige konsekvensene i framtiden.

Gamvik kommune er redd for den kommunale økonomien dersom et ras av saker skulle bli fremmet mot kommunen.

Press

Kvinnen har i flere intervjuer gitt uttrykk for at hun utsettes for et sterkt press av sambygdingene. Hun blir tillagt skylda for at kommunen i neste omgang må forhøye offentlige avgifter. Til NRK sier hun at hun langt på vei har bestemt seg for å flytte fra Gamvik på grunn av folkesnakket og den nedlatende holdningen fra kommunen.

Hennes advokat Bergny Ofstad Karlsen har gjentatte ganger oppfordret kommunen om ikke å anke dommen inn for lagmannsretten.

- Jeg synes de menneskelige hensynene må veie mye tyngre. Å dra en kvinne med så store problemer gjennom en ny runde i retten synes jeg er helt uansvarlig, sier Ofstad Karlsen til NTB.

Ap avgjør

Den politiske sammensetningen av formannskap og kommunestyre i Gamvik er spesiell, i og med at Arbeiderpartiet og SV er de eneste partiene som er representert. SVs gruppeleder har signalisert at de ikke ønsker å anke saken. I formannskapet er det tre Ap-representanter og to fra SV. Kommunestyret skal avgjøre saken endelig i sitt møte kommende fredag. Her er sammensetningen åtte Ap-representanter og fire fra SV.

- Jeg har blitt fortalt at Arbeiderpartiet vil binde sine representanter i denne saken, og dersom det stemmer, så vil det jo bli en ankesak, sier Ofstad Karlsen.

Kommunestyremøtet fredag vil bli lukket for tilhørere under behandlingen av ankespørsmålet. (NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag