RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommune til kamp mot Nugatti

Sist oppdatert:
Kommunestyret i Surnadal ville gjøre noe med sukkerinntaket til bygdas barn. Nå reduserer barnehagene antall bursdagsfester og søtsaker.

Et kommunestyrevedtak fra i fjor ligger bak felttoget Surndal kommune i Møre og Romsdal har innledet mot sukkerforbruket. Opplysninger om at hver fireåring får i seg fire kilo sukker i året og erfaringer med utallige kakefester i kommunens ni barnehager, gjorde at politikerne tok affære.

Færre bursdagsfeiringer
- Enkelte synes nok vi er for strenge, men det er barnas helse det er snakk om, sier fungerende ordfører Jenny Klinge (Sp) til TV 2 Nettavisen.

Kommunen har åtte kommunale barnehager og en privat, og disse blir nå oppfordret til å begrense bruken av sukker i mat og drikke. Det gjør de blant annet med å redusere antallet bursdagsfeiringer.

- En barnehage kommer til å samle bursdagsfeiringene slik at det blir én felles i måneden. En annen kommer til å sløyfe kakene og i stedet ha en trekning av en gave. Flere vil innføre et smøremåltid, der de kjøper inn sunn mat, forteller Klinge, som selv har barn i barnehage og vet hvor utbredt det er med Nugatti på nista i tillegg til kaker og saft når noe skal feires.

Ansatte folkehelsekoordinator
- Vi sliter vel mange av oss med å være bevisste i forhold til barnas kosthold, og de som er bevisste blir frustrert når barnehagene ikke er det, sier hun.

Kampen mot sukkeret er en del av et prosjekt som retter seg mot kosthold og helse generelt hos kommunes innbyggere. Røyking og trim står også på dagsorden. Surnadal har fått statlige midler til å ansette en folkehelsekoordinator. Til høsten er det planlagt en informasjonsdag i skoler og barnehager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere