RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kommunen somler vekk barnehage

Sist oppdatert:
Bergen kommune har trolig somlet vekk en ny barnehage med 200 plasser. 2300 barn griner etter barnehageplass.

(iBergen.no) Per i dag står 2300 barn i Bergen kommune uten barnehageplass. Ifølge «Tiltaksplan for full barnehagedekning» vil det i år bli etablert 1844 barnehageplasser. For å kunne tilby plasser til alle som ønsker plass i dag, må det etableres minst 450 midlertidige plasser i løpet av året. «Dette vil kreve økte ressurser knyttet til vurdering av plassering og oppretting av midlertidige plasser», heter det i tiltaksplanen.

Fanaposten omtalte i forrige uke barnehagekonflikten som har gått for seg i Blomsterdalen i Fana de siste månedene. Tris Eiendom står klar til å stikke spaden i jorden og sørge for 200 nye barnehageplasser i pressområdet i Ytrebygda. Men kommunen har rotet det til for utbygger.

Én million i vasken
- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sier Ragnar Risholm i Tris Eiendom AS. Firmaet har brukt én million kroner på å få ferdig prosjektet som når ser ut til å gå i vasken.

I 2004 inngikk Tris eiendom en opsjonsavtale med grunneier om deling av en tomt til bygging av ny barnehage. Siden tomten er i et LNF-område, ble det sendt inn en dispensasjonssøknad til kommunen. Men fylkesmannen, som var en av høringsinstansene, forkastet søknaden.

- Vår advokat fikk til slutt innsyn i saksdokumentene og der viste det seg at kommunen ikke hadde sendt inn den nødvendige papirene til fylkesmannen og de andre høringsinstansene. Vi ble da anbefalt av byråd for byutvikling, Lisbeth Iversen, å kjøre saken inn som en reguleringsplan i stedet og det gjorde vi, sier Risholm til iBergen.no.

Trodde den skulle prioriteres
Basert på barnehagemangelen i Bergen kommune, fikk Tris Eiendom inntrykk av at reguleringsarbeidet ville bli prioritert. Men der tok selskapet feil.

- Vi trodde saken bare skulle ta et par måneder og det var noe av grunnen til at vi trakk dispensasjonssøknaden og fremmet en reguleringssak. Nå viser det seg at dette kan ta inntil to år å ferdigbehandle, sier Risholm.

Tris Eiendom har hele tiden hatt som mål å få barnehagen ferdig til desember 2007. Dette grunnet at selskapet har fått et statlig reguleringstilskudd som lå i bunn for byggingen. Dette tilskuddet forutsetter at det blir bygging i år.

Oppvekstbyråd i Bergen kommune, Hans-Carl Tveit, sier til Fanaposten at de 200 plassene ikke er avgjørende for om kommunen klarer full barnehagedekning innen utløpet av 2007. Han påpeker at barnehagen i Blomsterdalen er med i tiltaksplanen til kommunen, men ikke med ferdigstillelse i år. Det finner Tris eiendom svært merkelig siden de har vært klar til å stikke spaden i jorden i halvannet år.

- En parodi
- Det er blitt en parodi hele greiene. Det er direkte synd at ikke kommunen får disse barnehageplassene, når en ser hva de gir dispensasjoner til for å kunne klare å dekke behovet. I dag drives det midlertidige barnehager i industribygg – barnehagen vår ville ikke kostet kommunen fem flate øre. Hadde vi visst at dette skulle skje så hadde vi selvsagt ikke kastet vekk millionen som vi har brukt på dette prosjektet. Dette strander på velvillighet hos kommunen, sier Rishlom som også er skuffet over at kommunen har vært svært dårlig serviceinnstilt i denne saken.

Det eneste som kan få Tris Eiendom fra å skrinlegge barnehageplanenen, er nå om saken skulle ta en ny vending i bystyret

- Har du vurdert å gå videre med denne saken for å få pengene dine igjen?
- Nei, dette er nok en del av gamet. Heldigvis har vi råd til å tape denne millionen vi har investert - men det er nok mange som ikke hadde hatt råd til dette. Vi har rett og slett blitt møtt med en kald skulder hele veien, sier Ragnar Risholm.

Les flere nyheter på iBergen.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere