*Nettavisen* Nyheter.

Kommunen tapte korstog mot dommer

Høyesterett gir tingrettsdommeren fullt medhold, etter at Bergen kommune ville erklære ham inhabil for evig.

13.04.07 11:51

(iBergen.no) : Bergen kommune, ved kommuneadvokaten, ønsket å få dommer Bertelsen erklært inhabil for all fremtid i samtlige rettssaker hvor kommunen er part. Bakgrunnen er at kommunen ikke har tillit til Bertelsen.

Overfor Gulating lagmannsrett hevdet kommuneadvokaten at Bertelsen har lav terskel for å ta initiativ og utviser et ekstraordinært engasjement i saker som omhandler familieforhold og barnevern, og at han derfor var uegnet til å administrere retten i slike saker.

Krevde Giardia-erstatning
Kommuneadvokat Helge Strand har også vist til en rekke tilfeller fra tidligere rettssaker som angivelig skulle bevise at Bertelsen er inhabil. Blant annet opphevet Gulating lagmannsrett en Bertelsens dom i en arbeidsrettssak hvor kommunen var part. Årsaken var flere saksbehandlingsfeil, og at lagmannsretten mente rettssaken ikke var gjennomført på en forsvarlig måte.

Det vises også til at dommeren saksøkte kommunen for å få erstatning etter å ha vært smittet av Giardia høsten 2004, et krav som for øvrig ble avvist av forsikringsselskapet.

Blankt avvist
Gulating lagmannsrett avviste blankt saken, og viste til at en tingrettsdommer bare kan avsettes ved dom. Retten viste også til at den ikke hadde anledning til å vurdere en dommers habilitet uten at det foreligger en konkret sak. Den opprinnelige rettssaken som kommunen ville få Bertelsen bort fra, ble avgjort av tingretten med en annen dommer.

Kommuneadvokaten anket denne avgjørelsen til Høyesterett, men Høyesteretts kjæremålsutvalg har nå enstemmig avvist saken, og begrunner det med at kjæremålet ikke kan føre frem.

Vil ikke kommentere
Tingrettsdommer Tor Bertelsen ser til iBergen.no at han ikke ønsker å kommentere avgjørelsen i Høyesteretts kjæremålsutvalg, på grunn av sin stilling som dommer i Bergen tingrett.

– Jeg tar kjennelsen til etterretning, er alt Bertelsen sier til iBergen.no.

Det har ikke lyktes iBergen.no å få kontakt med kommuneadvokat Helge Strand.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.