Kommunene må bosette 60.000 flyktninger

EVN STRØM: Flyktninger i kø for helsesjekk ved sykehuset i Kirkenes. På grunn av det voldsomme antallet som har passert grensen, har sykehuset slitt med kapasiteten.

EVN STRØM: Flyktninger i kø for helsesjekk ved sykehuset i Kirkenes. På grunn av det voldsomme antallet som har passert grensen, har sykehuset slitt med kapasiteten. Foto: Torgrim Rath Olsen) (Nordlys)

Den stadige økningen av asylsøkere som kommer til Norge betyr at behovet for bosetting i kommunene også øker. I 2016 og 2017 kommer trolig rundt 60.000 personer til å trenge et sted å bo.

30.10.15 00:23

Mange av dem som kommer til Norge og Europa har flyktet fra borgerkrigen i Syria, og i denne gruppen får 85 prosent opphold. Aftenposten har beregnet at dette kombinert med et anslag på over 60.000 asylsøkere i år og til neste år, samt 8.000 ekstra kvoteflyktninger, ordinære kvoteflyktninger og 5.200 personer som venter på mottak, vil det være behov for å bosette 60.000 i de nærmeste to årene.

Hittil er kommunene bedt om å bosette 28.000 flyktninger og asylsøkere i den perioden, og de har sagt ja til 11.500.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), som har ansvaret for bosetting, har varslet landets rådmenn og ordførere om at de «må være forberedt på å bosette langt flere».

Områdedirektør Helge Eide i kommuneorganisasjonen KS bekrefter anslaget, basert på prognosene for asyl- og flyktningankomster i år og neste år.

– Dette er riktig størrelsesorden, men usikkerheten er stor. Det viser hvilke formidable utfordringer samfunnet står overfor, sier Eide. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag