Gå til sidens hovedinnhold

Konfronterte Solberg om ambulansestriden

Stortinget:

Luftambulansestriden hett tema i Stortingets spørretime. Solberg antyder tidligere start for Babcocks ambulansefly.

OSLO (Nettavisen, NTB): Luftambulansestriden var et av temaene i Stortingets muntlige spørretime onsdag. Senterpartiet og Rødt var på krigsstien, og statsminister Erna Solberg svarte på en rekke kritiske spørsmål.

Les også: Solberg om «alvorlig hendelse»: Alle retningslinjer fulgt

- Vi har sikret mer ekstra kapasitet, blant annet fra Forsvaret. Vi ser at situasjonen har normalisert seg mer, og vi jobber med å ha beredskapsplaner, gitt at flere sier opp, sa Solberg blant annet som svar på spørsmål om regjeringen kan garantere for beredskapen.

Åpner for forhandling med Babcock

Det kan bli aktuelt at Babcock overtar luftambulansedriften i nord tidligere enn planlagt, opplyser statsministeren.

Statsministeren sier hun forstår at ambulansefly som står på bakken, skaper engstelse i nord. Men situasjonen har normalisert seg, mener hun.

- Regjeringen jobber med planer for hvordan vi kan sikre beredskapen og i hvilken grad den nye leverandøren kan levere tidligere. Det kan hende at vi må forhandle med Babcock om de kan starte før, sier Solberg til NTB.

Overtar i 2019

I juni 2017 ble det klart at det britiskeide selskapet Babcock Scandinavian Air Ambulance vant anbudskonkurransen om luftambulansetjenesten over Lufttransport FW, som har drevet tjenesten i 25 år. De rundt 110 ansatte i Lufttransport har reagert på at Babcock SAA tilbyr færre piloter i turnus og færre reservefly.

Må søke jobb på nytt

Det ble ikke stilt krav til virksomhetsoverdragelse i anbudet, noe som gjør at pilotene må søke på sin egen stilling når Babcock SAA tar over i juli 2019.

Forhandlingene mellom fagforeningen Norsk Flygerforbund og Babcock SAA om overføring av pilotene, brøt sammen i april i år. Etter det begynte ansatte i Lufttransport å søke seg vekk i frykt for å skulle stå uten jobb.

- Anbudet ikke utfordringen

- Ser ikke statsministeren at hun nå må sikre virksomhetsoverdragelse? spurte Senterpartiets Kjersti Toppe i spørretimen onsdag.

- Det er ikke de som har fått anbudet som er utfordringen, men de som har anbudet og ikke klarer å levere, svarte Solberg.

Solberg sa det ikke er noen grunn nå til å stille spørsmål om de som nå har vunnet anbudet kan levere.

Rødt: Fra askefast til anbudsfast

- For noen år siden sto befolkningen askefast på grunn av et vulkanutbrudd, nå står man anbudsfast. Testen på anbudsregimet står til stryk. Er regjeringen villige til å gå i forhandlinger med Babcock eller gå for en ny anbudsprosess med krav om virksomhetsoverdragelse? spurte Bjørnar Moxnes (Rødt).

- Helseministeren var tydelig i forrige uke på ny anbudsprosess. Det er ikke noe grunnlag for å si opp noe anbud, svarte anbud og pekte igjen på at det er dagens leverandør som har problemer med å levere, ikke den kommende.

Moxes ville videre vite hvordan statsministeren kan tro på at Babcock er i rute når de ifølge ham mangler både kompetanse og organisasjon et år før de skal overta.

- Jeg skjønner at situasjonen er vanskelig, men Rødts agenda er et annet, det er et anbud på selve anbudsregimet, svarte Solberg.

Følg spørretimen direkte her på stortinget.no

Konflikten om luftambulansetjenesten har pågått en måneds tid, og flere av ambulanseflyene har i perioder blitt satt på bakken som følge av at selskapet Lufttransport ikke klarer å drifte tjenesten de siste 14 månedene som gjenstår av kontrakten, melder NTB.

Mange ansatte har sagt opp. Dersom ytterligere 20–30 piloter gjør det samme til høsten, kan det true hele tjenesten, advarte selskapet i en høring på Stortinget forrige uke.

I et brev til Stortinget tirsdag opplyste helseminister Bent Høie (H) at striden til nå har ført til økte kostnader på rundt 8 millioner kroner.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken