RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kong Harald: - Det er viktig å være røttene våre bevisst


Kong Harald under nyttårstalen 2016 på Slottet.
Kong Harald under nyttårstalen 2016 på Slottet. Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Her er kong Haralds nyttårstale.

OSLO (NTB og Nettavisen): - Det er viktig å være røttene våre bevisst, sa kong Harald i sin nyttårstale, der han kom inn på at Den norske kirke og staten skiller lag fra nyttår.

Les også: Trumps nyttårshilsen vekker reaksjoner

- Det er viktig å være røttene våre bevisst – og gi nye generasjoner mulighet til å forstå referansene i kulturen vår. Det handler både om historie, religiøse tradisjoner og fortellinger, myter, eventyr, musikk og billedkunst, sa kongen.

- I enhver kultur, i et hvert land, er kjennskap til denne arven med på å gjøre oss helere som mennesker. Det er en rikdom som hjelper oss til å kjenne at vi hører til et sted og ikke lever i et vakuum, sa han videre.

- Nye impulser utenfra

Kongen minnet om at han og dronningen i fjor inviterte til fler-religiøst gjestebud på Slottet.

- Da vi delte tanker, kulturuttrykk og mat fra ulike religiøse skattkister, kom vi nærmere hverandre og forstod hverandre bedre. Det er mitt håp at vi også i en tid med stadig nye impulser utenfra gir plass til å gå inn i vårt eget skattkammer og gjøre innholdet levende, for oss selv og hverandre. Min erfaring er at ved å stå trygg i bevisstheten om egen arv, kan man lettere møte andre med et åpent sinn, sa kongen i sin tale.

- Uvirkelig å bli 80

Både kong Harald og dronning Sonja fyller 80 år i 2017. Det er litt uvirkelig, sier kongen i sin nyttårstale.

- Som så mange eldre har erfart før oss, føler man seg jo sjelden så gammel som tallet tilsier. For oss er det litt uvirkelig, sa kongen.

Kong Harald sa i talen at han han er svært takknemlig for måten han og dronning Sonja ble møtt på av folket under 25-årsjubileet som regenter.

25-årsjubileet

– Vi opplevde norsk gjestfrihet og varme på sitt aller beste – gjennom møter med mennesker på jubileumsreisen langs kysten og på de mange hagefestene som ble arrangert, sa kongen i sin nyttårstale.

Han og dronningen takket varmt for alle gode minner som ble skapt i jubileumsåret.

Snakket om ønsketreet i Slottsparken

Kongen innledet og avsluttet sin tale med å snakke om ønsketreet som ble plantet i Slottsparken i sommer. På dette treet ble mennesker som besøkte parken invitert til å henge opp sine håp og ønsker for Norge og verden.

Noen av ønskene fra treet leste kongen opp i sin tale, blant annet disse tre:

«Jeg ønsker at alle blir litt snillere mot seg selv.»

«Jeg ønsker at vi gjør det trygt for kvinner å bo i Norge – og at vi må få slippe å be om dette flere ganger».

«At alle ønskene på treet må gå i oppfyllelse».

Les hele kongens nyttårstale her

- Moralsk veiviser

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland kommenterer talen slik:

- Jeg mener kong Harald gjennom sine nyttårstaler på mange måter har utviklet seg til å bli en slags moralsk veiviser for sitt folk – i ordets aller beste forstand. Majesteten har en enorm gjennomslagskraft og troverdighet når han taler til oss slik «i plenum» på nyttårsaften, sier han.

Totland sier han likte svært godt årets nyttårstale fra kongen.

- Jeg synes at han også i år holdt en svært god tale til oss alle. Kong Harald har utviklet seg enormt som taler gjennom sine nå mer enn 25 år som taler – og er faktisk blitt en taler av internasjonalt format. Det så vi jo blant annet da han holdt sin berømte tale på hagefesten i Slottsparken 1. september – og den ga gjenlyd over hele verden.

- Vi fant noen av de samme elementene som den gang i kveldens tale – om betydningen av medmenneskelighet og nestekjærlighet, sier Totland.

- Å kjenne vår kristne kulturarv gjør oss helere som mennesker. Helt enig med kongen, skriver Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk på Twitter.

Siterte politimann

Politibetjent Jan Erik Bresil, som fikk sitt ønske sitert i kongens tale, reagerer slik på Twitter:

- Det var uventet. En anerkjennelse av alle som jobber med forebyggende arbeid!

Kongen omtalte ønsket som et av de fineste han har hørt uttrykt gjennom året som har gått. Samtalen mellom Bresil og en ungdom i trøbbel ble gjengitt i Dagsrevyen i høst.

Den unge gutten mente politimannen bare drømte når han trodde på en endring for ham og kameratene, og kongen hadde merket seg svaret fra politimannen:

«Kanskje det. Men min drøm starter med deg.»

Kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon forlater julegudstjenesten i Holmenkollen kapell i Oslo første juledag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere