RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kong Harald har kreft

Sist oppdatert:
SLOTTET (TV 2 Nettavisen): Kong Harald har fått kreft i urinblæren. Han vil ifølge legene bli frisk etter en operasjon.

- Han har kreft i urinblæren. Behandlingen er å fjerne den. Heldigvis har han kommet tidlig til behandling og det er ingen grunn til å tro at dette spredd seg, sa overlege Trygve Talseth ved Radiumhospitalet på en pressekonferanse på Slottet mandag ettermiddag.

Kongen har en såkalt muskelinfiltrerende blærekreft som gjør det nødvendig å fjerne hele blæren. Talseth sier til TV 2 Nettavisen at operasjonen vil ta fra 4 til 7 timer.

- Etter operasjonen vil kongen bli frisk, forsikret Talseth, men legger til at legene først etter operasjonen vil vite sikkert om kreften har spredt seg .

- Jeg har også lyst til å si at kongen er i god form. Han har ikke smerter, og han forholder seg til at legene har sagt han skal bli frisk, sier hoffsjef Lars Petter Forberg.

- Tok det som en mann
Hans Majestet Kongen legges inn lørdag 6. desember og opereres på Rikshospitalet mandag 8. desember av overlege Håkon Wæhre ved Radiumhospitalet sammen med overlege ved Rikshospitalet, Trygve Talseth. Kongen vil trolig bli liggende på sykehus to-tre uker og være sykemeldt i to-tre måneder. I denne perioden fungerer kronprinsen som regent i henhold til grunnlovens paragraf 41.

- Han har tatt det som en mann, for å si det slik, han er veldig avslappet og har allerede mentalt innstilt seg på at det inngrepet vi har foreslått å gjøre, blir utført, sa overlege Talseth.

- Kongen har løst oss fra taushetsløftet, bare så det er nevnt, sa professor Anstein Bergan, avdelingssjef for kirurgisk avdeling ved Rikshospitalet.

Ondartet
Kongen ble innlagt tirsdag 25. november for blod i urinen.

- Som det har vært nevnt i en lang rekke kommentarer, så er dette ingen sykdom, men symptom på hva som kan være mange forskjellige sykdommer. Kongen har gjennomgått undersøkelsen hvor man til slutt blødningens lokalisasjon, hvilket var i blæren, sa Bergan.

Han bekreftet at svulsten er ondartet, men at det er mange stadier og at kongen er i et tidlig stadium.

- Blødingen ble stoppet og man tok de nødvendige prøver og fordi det var forandringer i slimhinnen, som kan være tegn på kreft, tok Rikshospitalet umiddelbart kontakt med Radiumhospitalet, som har mest erfaring på denne typen lidelser. Den videre utredning har foregått i nært samarbeid, og man er kommet til en overenstemmelse om hvilket stadium og hvilken behandling som er den beste, sa Bergan på pressekonferansen i ettermiddag.

- Etter omstendighetene bra
Kongen ble utskrevet fra sykehuset klokken 07.45 mandag morgen, og er nå tilbake igjen på Slottet. Ifølge informasjonssjef Wenche Rasch skal det være av samme grunn som sist kong Harald ble innlagt denne gangen.

- Kongen har det etter omstendighetene bra, opplyser Wenche Rasch til NTB.

Jul som planlagt
Etter planen skal kongen være utskrevet 22. desember og han vil trolig kunne tilbringe julen sammen med familien som planlagt. Foreløpig er ikke det private juleprogrammet endret.

- Kongen og dronningen kommer som vanlig til å være på Kongsseteren, opplyser hoffsjef Forberg ved Slottet.

Bondevik:Ønsker kongen alt godt
Får trist beskjed:Informerer kongehusene i dag
Dette lider kongen av:Fakta om blærekreft
Tar over:Haakon holder nyttårstalen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere