Kongebilder fra Færder'n

Seilentusiastenes årlige høydepunkt er i gang. NA24 møtte kjendiser og næringslivstopper før Færder-starten. Se bildene her

10.06.06 08:57

Startsignalet har gått for den 59. Færderseilasen. Og på de over 1100 båtene som nå befinner seg på vei ut Oslofjorden er både Kong Harald, mesterskipper Knut Frostad, næringslivskjendiser og kjente og ukjente seilentusiaster med ulike ambisjoner.

SE STOR BILLEDKARUSELL NEDERST

Første start gikk klokken 12, og så knallet det hvert tiende minutt frem til klokken 15:40. Da skal 1100 seilbåter være på vei ut fjorden i det som kalles verdens største regatta med overnatting.

NA24 - din næringslivsavis

Det kan imidlertid bli lang dag og natts ferd mot Horten for de over 1100 båtene som deltar.

I indre Oslofjord blåser det ved starten lett sønnavind men det var meldt at vindforholdene skulle bedre seg utover kvelden. De første båtene som hadde start klokken 12 var Knut Frostads Nokia Academy, Tietoenator Audi og HIQ.

Ulltveit-Moe vil vinne
NA24 snakket med investor Jens Ulltveit-Moe som med sin Baltic 52 «Camargue» lå og duppet ved Dronningen like før avgang. Han er med i Færderseilasen for 30. gang.

Hva er årets mål?

- Målet er alltid å komme først, men i år tror jeg det blir viktigere å delta, sier Ulltveit-Moe til NA24.

Ulltveit-Moe har tidligere hatt med Hydro-sjef Eivind Reiten som mannskap, men Reiten ble ikke med i år.

Har du med Helge Lund i stedet da kanskje?

- Både Jens Stoltenberg, Johan Fr. Odfjell og Jan Bøhler er med , spøker Ulltveit Moe, før han avkrefter dette.

- Om så hadde vært tilfelle hadde det muligens blit litt action og fart i sakene, sier Ulltveit-Moe.

Frostad er favoritt
Den aller råeste klassen er Grand Prix Trimaran-båtene. Her er Knut Frostad og mannskapet om bord i Nokia Academy som seiler sin Formula 60 Trimaran favoritter.

Frostad, som har vært jorda rundt noen ganger tror det kan gå tregt i år. NA24 hadde en prat med ham på Aker Brygge rett før start.

- Det blir et langt race og jeg tror det kan ta lang tid i år, og vi har jo akkurat fått oss ny hardværs-båt, sier Frostad, og skuer utover Oslo-fjorden.

Prestisjefelt
Den mest prestisjefylte klassen under årets Færder er IMS-klassen som består av 20 såkalte IMS-båter. Her deltar Kong Harald med sin Fram XV, og regnes som en av favorittene. Men Kongen er ventet å få hard konkurranse fra den tyske IMX-40en, Moonshine, med Mathias Müller von Blumencron som skipper.

Alpharma-eier Einar W. Sissener vil nok også ha et ord med i laget i denne klasssen med sin AL CAP ONE.

Seilerkongen
Kong Harald er forøvrig kåret til årets seiler 2005 blant norske seilere.

Foto: Per Ervland (NA24)

Sammen med Fram-laget vant Kongen i fjor gull i Europamesterskapet for IMS-båter, hvor mange av Europas beste storbåt-seilere var til stede. Kongen har lang erfaring og godt mannskap.

Lite vind, mye sol
Fjorårets Færderseilas ble en av de raskeste på mange år. Over 1000 båter med rundt 8000 seilere hadde vinden i ryggen ut Oslofjorden. Men i år kan seilerne forberede seg mot lang dags ferd mot natt og sen målgang i Horten.

Det var nesten vindstille før de første båtene satte seil klokken 12 i dag, og værvarselet tydet på at at det ble lite vind for de fleste under starten. Dermed kan det ifølge ekspertene bli et seilas med lureføre, der blant annet strømforholdene blir avgjørende.

Det forventes målgang i Horten fra lørdag morgen og utover dagen.

Se alle bildene her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.