*Nettavisen* Nyheter.

Kongefamilien i sorg

-Vi deler smerten og sorgen til alle som er rammet av naturkatastrofen, sa kong Harald i sin nyttårstale som var sterkt preget av flodbølgekatastrofen i Asia.

01.01.05 11:40

Kongefamilien har med forferdelse fulgt utviklingen i Asia, og i sin tale nyttårsaften oppfordret kong Harald alle til å vise omsorg for hverandre:

- Hold rundt hverandre
- Nå er det viktig at hver og en av oss viser hjerterom og gir omsorg og støtte til de som trenger det mest. Nettopp nå må vi stanse opp og gi oss tid til å holde rundt hverandre, sa han.

Kong Harald understreket også at hele kongefamilien deler smerten og sorgen med de berørte av katastrofen:

- Mange nordmenn er blitt revet bort av bølgene, og mange er påført lidelse og sorg. Det hele er uforståelig, og sier litt om hvor kort avstanden mellom glede og fortvilelse, liv og død og normal hverdag og katastrofe kan være. Våre tanker går både til dere som er pårørende og til dere som er skadet. Det å leve i uvisshet fordi ens nærmeste er savnet, er en utrolig stor påkjenning. Det er vårt håp at uvissheten kan erstattes med gjenforening for så mange som mulig, sa han.

Kongen sa også at han var glad for det store engasjementet det norske folk nå viser ved å bidra med pengestøtte til de flomrammede:

- Det er imponerende at så mange vil være med og yte, sa han.

Takket for støtte
I sin tale benyttet også kongen anledningen til å takke for all støtte og omsorg han mottok da han tidligere i år ble rammet av prostatakreft:

- I vår opplevde jeg for første gang å finne meg selv på sidelinjen, som kreftpasient. Da forstår man plutselig at god helse ikke er en selvfølge, og at livet er skjørt. I møte med sykdom skjønner man også hvor nødvendig det er å ha noen rundt seg. Støtten fra familien var utrolig viktig. I tillegg satte jeg svært stor pris på alle brev, henvendelser og omsorg som kom fra hele landet. Det varmet og gjorde godt i en vanskelig tid, sa han.

Flodbølgekatastrofen i Asia førte til at kong Harald måtte spille inn sin nyttårstale tre ganger. Førset versjon var spilt inn før jul, men på grunn av katastrofen i Asia ble det gjort et nytt opptak tirsdag. Siste opptaket ble gjort klokken 12 nyttårsaften.

Miljøvern
Fokuset på katastrofen i Asia gjorde at det ikke ble tid nok til å snakke om tronarvingen Ingrid Alexandra som ble født i januar 2004.

Kongen påpeke imidlertid viktigheten av å ta vare på jordens ressurser til fremtidige generasjoner:

- Vi lever i en verden som vokser tettere og tettere sammen, og vi blir stadig mer avhengig av hverandre. Da nytter det ikke å være seg selv nok. Gjennom et omfattende samarbeid i verden må vi utvikle fremtidsrettede avtaler som sikrer kommende generasjoners liv og velferd. I motsetning til julens flomkatastrofe, finnes det miljøproblemer som kan være menneskeskapt. Mer enn noen gang i historien står vi overfor en felles skjebne. Vårt håp er at vi sammen kan klare å møte de kravene dette stiller til oss, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.