Den gang het hun Sonja Haraldsen og var nyforlovet med daværende kronprins Harald.

De to forlovet seg 19. mars 1968, og 17. mai det året var Sonja for første gang å se på slottsbalkongen, den gang iført kongeblå jakke, hvite hansker og en hvit hatt med svarte prikker.

- For hennes majestet dronning Sonja er det en helt spesiell dag. Derfor har hun kledd seg i bunad på slottsbalkongen. Det er noe hun kun gjør når det er store jubileer, som regjeringsjubileum og fredsår. Men i dag er det 50 år siden hun stod der for første gang, sier TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland til Nettavisen.

Kongeeksperten har også blogget om dronningens 50-årsjubileum på Kongebloggen.

I år har Sonja på seg sin favorittbunad, en rødtrøyebunad fra Øst-Telemark, som hun fikk av sin mor i forbindelse med bryllupet.

– Rødtrøyebunaden er liksom mest min bunad. Familien min kommer fra Telemark, og da syns jeg det var naturlig for meg å velge denne bunaden, har dronningen tidligere uttalt.

Bare to måneder etter at hun forlovet seg våren 1968 stod hun på slottsbalkongen mellom kong Olav V og sin forlovede kronprins Harald.

- Dette er hennes favorittbunad. Hun har flere, men hun liker helst å gå i bunader fra der hun har en tilhørighet. Vår dronnings familie kommer fra Telemark, og til hennes bunad har hun en «rautrøye», som hun selv kaller det. Den har hun på seg i dag til ære for 50-årsjubileet, sier Totland til Nettavisen.

- Hva er det dronningen pleier å stå med på slottsbalkongen på 17. mai, når hun ikke har bunad på seg?

- Da bærer hun som alle andre av kongefamiliens damer formiddagsantrekk med hatt, kåpe, kjole og så videre. Men de andre gjør som dronningen, så i dag så har både svigerdatter (kronprinsesse Mette-Marit) og sønnedatter (Ingrid Alexandra) også kledd seg i bunad til hennes ære.

- I fjor hadde dronningen ikke bunad, da hadde hun hvit kep (armløs skulderkappe) og hvit hatt, sier Totland. Det er unntaksvis hun er i bunad.

- Veldig ofte har hun båret et plagg i én eller flere av nasjonalfargene, ofte alle tre, men hun har også båret lilla, gult, brunt eller beige.