RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kongen "avsatt" som familieoverhode

Foto: TV 2
Sist oppdatert:
- Hvis jeg noen gang hadde hatt aspirasjoner i den retning, har jeg nå innsett at min tid som familiens overhode er ugjenkallelig forbi, sa kongen da han hilste velkommen til slottsmiddag for folkevalgte.

Kong Harald skriker ikke høyest i kongefamilien. - Det er ikke lenger noen tvil om hvem som er sjefen når familien samles,sa kong Harald da han hilste stortings- og regjeringsmedlemmer velkommen til middag på Det Kongelige Norske Slott.

Den nye sjefen er selvsagt ingen ringere enn prinsesse Märtha og Ari Behns datter, Maud Angelica.

Siterte Hamsun

Mange lot seg nok overraske over at kong Harald valgte å sitere Knut Hamsun i talen sin. Kongen hadde blant annet hentet sitater fra boken "På gjengrodde stier", av mange ansett for å gi en slags begrunnelse for de valg den politisk omstridte - og litterært høyt aktede - forfatteren tok under 2. verdenskrig.

- Fremskritt, hva er det? At vi kan kjøre fortere på veiene? Nei, fremskritt det er legemets nødvendige hvile og sjelens nødvendige ro. Fremskritt er menneskets trivsel, siterte kong Harald.

Han trakk også frem disse ordene: "Det er blott dette som gjør meg forstemt. Om hundre år er allting glemt".

Lav valgdeltakelse bekymrer

Videre uttrykte kongen bekymring over lav valgdeltakelse.

- Befolkningens deltakelse ved valg er en av grunnpilarene i et folkedemokrati. Jeg deler stortingspresidentens uro over at trenden med lav valgdeltakelse ser ut til å forsterkes, sa kongen ifølge NTB.

Han oppfordret alle som ønsker å styrke og videreutvikle demokratiet i Norge, til å ta disse utfordringene på alvor og fortsette arbeidet med å øke interessen for de politiske prosesser.

Kongen uttrykte også håp om at terror og usikkerhet ikke må skremme engasjerte og modige mennesker fra å påta seg politiske verv.

Unødvendig velsignelse

Mens nyttårstalen alltid holdes i en svært alvorlig tone, har kongen gjort det til en tradisjon å legge inn andre og muntrere betraktninger når han inviterer Storting og regjering til middag.

- Tidligere statsminister Trygve Bratteli karakteriserte en gang Stortinget som "det mest representative møtested for det politiske folkevettet i dette landet". Med tanke på alle de oppgaver og utfordringer som møter landets folkevalgte, er dette meget betryggende. Ifølge Hans Børli er folkevett "intelligens gjennomlyst av samvittighet og menneskelig ansvar ". I ettertid forstår jeg jo at min bønn under åpningen av Stortinget om å velsigne Stortingets hjerner var helt overflødig, sa kongen spøkefullt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere