RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kongen åpnet Stortinget

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Regjeringens program for de neste fire årene lagt fram.

STORTINGET (Nettavisen): - Ærede president, folkets representanter.

Slik åpnet Hans Majestet Kong Harald V trontalen fredag.

- Regjeringens politikk bygger på fellesskap, verdiskaping og rettferdighet. Regjeringen vil føre en politikk for arbeid til alle, mer kunnskap og bedre lokal velferd. Arbeidet for å unngå farlige menneskeskapte klimaendringer vil stå sentralt.

Soria Moria II
Regjeringspartiene fikk flertall ved årets stortingsvalg, og fortsette dermed i regjering. I trontalen ligger Soria Moria II, som ble presentert tidligere denne uken, som grunnlag. Her står skole, klima og yrkesdeltakelse som noen av hovedpunktene.

Les også: Soria Moria 2 i korte trekk

Blant annet vil regjeringen videreføre det samlede skatte og avgiftsnivået som det er i dag, og næringspolitikken skal legge til rette for nyskapende og miljøvennlig næringsliv i hele landet. Finanskrisens innvirkning på industrien, som i fjor skapte hodebry også for regjeringen, ble nevnt.

- For store deler av norsk økonomi, særlig eksportindustrien, vil 2010 fortsatt kunne bli krevende. Regjeringen vil derfor følge utviklingen nøye.

Les hele trontalen her!

Også landbrukspolitikken skal videreutvikles og planene fra forrige periode skal videreføres.

Sykehusene styrkes
- Regjeringen vil ikke kommersialisere eller privatisere grunnleggende velferdstjenester. De samlede ressurser og kvaliteten skal forbedres og ivaretas. For å sikre helsetilbudet, må det offentlige styrkes, med spesialister og ved å styrke sykehusenes økonomi. Dagens desentraliserte tilbud skal opprettholdes.

Regjeringen vil også opprettholde eldreforliket, som blant annet innebærer full sykehjemsdekning innen 2015.

- Regjeringen ønsker at flere eldre og funksjonshemmede skal kunne bo hjemme.

Barnehage og skole
I Soria Moria II er skole og utdanning et av hovedpunktene. På disse områdene vil regjeringen fremdeles ha full barnehagedekning, samtidig som den vil utvikle kvaliteten i barnehagetilbudet.

Også skolen er et satsingsområde.

- Regjeringen ønsker flere og godt kvalifiserte lærer inn i skolen, og vil starte arbeidet med å endre opplæringsloven.

Et annet mål er å ha et minimus antall lærere per elever i skolen.
- Regjeringen vil i løpet av perioden legge fram forslag til tiltak for bedre fordeling og bekjempelse av fattigdom, spesielt blant barn, og styrke barnevernet i kommunene.

Kulturreformen skal også videreføres, mens regjeringen ser seg fornøyd meg hvordan kriminalpolitikken har blitt gjennomført i forrige periode.

Likelønnsløft?
Arbeidstakernes rettigheter skal også sikres og styrkes.

- Regjeringen vil be partene (Arbeidslivet og offentlige myndigheter, red.anm.) avklare om det er grunnlag for et særskilt likelønnsløft i offentlig sektor, samt utarbeide et forslag til hvilke grupper som skal omfattes av dette. Videre må partene utforme nødvendige og tilstrekkelige mekanismer for å oppnå en varig utjevning og for at en slik utjevning kan skje innenfor ansvarlige rammer i det enkelte lønnsoppgjør slik at det norske systemet for lønnsdannelse ikke svekkes.

Klima
Klima er også et punkt i Soria Moria II, og toppmøtet i København senere i høst ble i trontalen nevnt spesielt som en viktig milepæl.

- Regjeringen vil forplikte seg til å betale for CO2-utslipp, og vil sikre truede arter vern og beskyttelse, og å bevare naturmangfoldet.

Rovdyrpolitikken skal videreføres, men regjeringen inviterer Stortinget til å komme fram til enighet om bestanden på ulv og bjørn.

- Vi skal være en verdensledene energinasjon og den fornybare energien skal økes betraktelig. Bioenergi skal utvikles, samtidig som ekspertisen på petroleum skal vedlikeholdes.

Regjeringen vil opprettholde leteaktiviteten etter olje og gass. Det vil ikke åpnes for leting i nordområdene i denne regjeringsperioden, men vil utrede.

Også kirkeforliket skal følges opp, og regjeringen vil bygge videre på planene fra forrige periode.

- I de kommende fire årene vil regjeringen forsøke å bygge flere forlik.

Deretter erklærte kongen Stortinget for åpnet.

Solskinn
I strålende solskinn og åpen bil ankom kongen og dronning Sonja Stortinget, der de ble møtt av kronprins Haakon utenfor og de folkevalgte inne i Stortingssalen.

Klokken 13.02 erklærte stortingspresident Dag Terje Pedersen (Ap) at Stortinget var lovlig satt.

Trontalen markerer åpningen av Stortinget hver høst, og gir uttrykk for hovedlinjene i regjeringens arbeidsprogram og politikk for det kommende året. Etter at Kongen har avlevert Trontalen er skikken at statsråden med minst fartstid leser opp meldingen om rikets tilstand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere