Gå til sidens hovedinnhold

Kongen «snek» på T-banen

Men slapp å betale. Gjør som far gjorde - 34 år senere.

(iOslo.no) I anledning av statsbesøket fra Østerrike tok Hans Majestet Kongen i dag turen ned i undergrunnen for å innvie Oslo Sporveiers nye T-banevogner. Vognene er innkjøpt fra Østerrike, og innvielsen i dag var del av statsbesøket fra Østerrikes president Heinz Fischer.

Hans Majestet gjør som sin far gjorde i 1973?

- Ja, på T-banen har vi nå hatt besøk av alle kongene siden vi åpnet. kong Oscar åpnet Holmenkollbanen 1898, kong Haakon åpnet undergrunnen i Oslo 1928, kong Olav åpnet Lambertseterbanen 1966, og kronprins Haakon åpnet T-baneringen i fjor høst. Og i dag var kong Harald med på dåpen av den nye T-banetypen, dermed er sirkelen sluttet, sier Bjørn Rydmark, informasjonsdirektør for T-banen til iOslo.no.

Betalte ikke for seg
- Løste Kongen billett?

Rydmark ler, godt og lenge.

- Nei, han gjorde vel ikke det. Han var invitert gjest av Oslo Sporveier, sier Rydmark.

- Men på bildet av kong Olav betaler han da for seg?

- Joda, men den gang var kongen en vanlig reisende passasjer.

Det berømte bildet av kong Olav med anorakk og trikkepenger ble tatt i 1973. Verden opplevde oljekrise, og kongen hadde parkert bilen på lik linje med alle andre nordmenn. Kong Olav forsøkte å betale for seg, men adjutanten hadde allerede gjort det for ham. Dermed nektet konduktøren å ta mot penger fra folkekongen.

Ny vogn annenhver uke
Dåpen i dag markerer at vogn nummer seks er satt i normal drift i Oslo. Fra nå vil Sporveiene døpe en ny vogn annenhver uke, og ved juni neste år vil halvparten av vognene i drift være av den nye, Porsche-designede typen. Men ikke alle vognene vil være innviet av kongelige.

I dag hadde T-banen også sitt første dronningbesøk noensinne, da Hennes Majestet dronning Sonja inntok en bås med den østerrikske presidentfruen, Margit Fischer.

- Det er en morsom og kuriøs dag for oss som jobber med T-banen.

Reklame

Ny Pyton-bok: Dette er Tommy Sydsæters favoritthistorier med Rhesus Minus