*Nettavisen* Nyheter.

Kongen: Vi må også beskytte våre venner

FORSVARER BARNA: Kong Harald tok kronprinsparet i forsvar da han ble spurt om åpenhet i forbindelse med den mye omtalt cruiseturen i sommer (ARKIVFOTO). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Også kongehuset må av og til beskytte sine venner som ikke ønsker å være i søkelyset, sier kong Harald i et intervju med NRK i forbindelse med kronprinsparets omstridte luksuscruise i sommer.

25.12.15 21:58

Verken kongeparet eller kronprinsparet selv har villet opplyse om hvem det var som betalte for kronprinsparets yachtcruise i Middelhavet.

Det eneste offentligheten vet er at kronprinsparet er blitt invitert av «en venn».

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060.

– Mette-Marit: – Forstår at folk reagerer

Tidligere i høst uttalte kronprinsesse Mette-Marit til Nettavisen at hun forstår at folk reagerer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kronprinsparet skal ha tatt med seg sine barn på ferie på yachten «Mia Elise» i august, rett etter at Pierre Cashiragi giftet seg. Foto: CharterWorld/Guro Holmene (NABilder)

Kongen tar kronprinsparet i forsvar:

– Dette var en som inviterte kronprinsen med på en tur som han selv skulle være med på, og som eide båten. Og der ble kronprinsfamilien med, og har valgt å ikke oppgi det av i hvert fall én grunn vet jeg, sier kong Harald i intervjuet.

– Det er at vi må, på samme måte som våre venner må beskytte oss, også av og til må beskytte våre venner, som ikke nødvendigvis vil være «in the limelight», som det heter.

Både Mette-Marit og kronprins Haakon har ved flere anledninger fått spørsmål om luksuscruiset i sommer. Spørsmålet har enten blitt ledd vekk, eller bortforklart på en særdeles dårlig måte.

Kronprinsparet har fått mye kritkk for håndteringen, og på kommentatorplass har også Nettavisen oppfordret kronprinsen til å si sannheten.

Luksusyachten « Mia Elise» er på 164 fot, koster 250.000 dollar i uken, har seks lugarer og en lang rekke bekvemmeligheter - som en en stor jacuzzi, egen bar, og et romslig område med spisebord for 12 bak på båten.

I likhet med mange andre superyachter er den registrert i et skatteparadis, Cayman Islands.

Nekter for lite åpenhet på Slottet

Klikk på bildet for å forstørre.

Kronprinsparet får støtte av dronning Sonja for hemmeligholdet rundt luksusturen i sommer (ARKIVFOTO). Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Kronprinsparet for også støtte av dronning Sonja for hemmeligholdet:

– Jeg synes det ligger et prinsipp i bunnen her, og det er at vi må få lov noen ganger vi også til å være private, til å være oss selv.

I høst reagerte flere på at Slottet ikke ville opplyse om hvem som betalte for oppholdet på yachten. Kronprins Haakon nøyde seg med å si at de var på besøk hos en venn, men han ville ikke oppgi hvem denne vennen var.

Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet fastslo i september at de kongelige må ha et rom som bare er deres.

– Å si at vi alltid svarer «ingen kommentar» og at vi ikke er åpne, er rett og slett feil. Når det er sagt, har selvsagt også vi et forbedringspotensial, og vi forsøker hele tiden å utvikle oss, uttalte Hagen på Slottets nettsider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag