*Nettavisen* Nyheter.

Kongeparet avsluttet besøket i Nordland med folkefest i Reine

Kong Harald og dronning Sonja ankommer Reine. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: (NTB scanpix)

Kongeparet avsluttet sitt tre dager lange besøk i Nordland med en stor folkefest i Reine i Lofoten.

Kongeparet ankom Reine i sjaluppen fra kongeskipet Norge torsdag morgen. På bryggekanten ble de møtt av et stort og begeistret oppbud av festpyntede store og små sammen med et hav av flagg og blomster.

Slik har det vært på alle stedene det populære kongeparet har besøkt på sin fylkestur til Nordland. Populariteten ble neppe mindre da kong Harald i sin tale slo fast at «Har man en gang vært i Reine, glemmer man det ikke så lett».

I talen kom kongen også inn på hvor viktig det er å finne den riktige balansen innen turistnæringen når presset er som størst i høysesongen. Kong Harald nevnte også at reisen i det idylliske Lofoten har minnet ham på hvor stort ansvar man har for å ta vare på den store kilden til mat, næring og inntekt som havet er.

– Det skremmer meg å høre at om vi ikke snur i tide, vil det i 2050 være like mye plast som fisk i havet, sa kongen, som roste innsatsen til alle de frivillige som i år deltok i den årlige strandryddedagen og viste til dette som et godt eksempel på at de store kreftene og de små initiativene må gå hånd i hånd for å lykkes. Han sa også at både kongeparets barn og barnebarn villig er med på strandrydding når kongefamilien befinner seg i fjæra.

Foruten folkefesten i selve Reine besøkte kongeparet også øya og fiskeværet Sakrisøy som ligger mellom Reine og Hamnøy.

Tidligere på turen har kong Harald og dronning Sonja besøkt Røst, Værøy, Sørfold og Steigen. På Røstlandet ble de møtt av flere hundre av øysamfunnets vel 500 innbyggere.

Både kongeparet og kronprinsparet gjennomfører normalt en fylkestur hvert år. Fylkesturene gir en fin mulighet til å bli kjent med ulike deler av landet og befolkningen der.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.