*Nettavisen* Nyheter.

Kongeparet tar imot de døde

Foto: (Scanpix)

Kong Harald og dronning Sonja vil være til stede når flyet med syv omkomne fra Thailand ankommer Gardermoen søndag. Statsminister Kjell Magne Bondevik vil også delta på seremonien.

28.01.05 12:56

Ifølge en pressemelding fra politidirektoratet fredag ettermiddag vil sju kister med omkomne nordmenn etter flodbølgekatastrofen bli brakt til Gardermoen Militære Flystasjon søndag. Ifølge direktoratet vil seremonien som skal holdes klokka 15 ha et sivilt preg, og de pårørende vil bli skjermet fra media.

Kongeparet har varslet at de ønsker å ta imot bårene med nordmenn som omkom under katastrofen i Thailand 2. juledag i fjor. Det bekrefter informasjonssjef Sven Gj. Gjerulfsen overfor TV 2 Nettavisen.

Det har i lengre tid vært planlagt å holde en mottakelsesseremoni med pårørende, representanter fra kongehuset og statsministeren.

Kronprinsparet deltok
Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit var søndag 16. januar på Gardermoen og tok imot den første kisten som kom fra Sri Lanka. Kisten med den omkomne nordmannen ble - etter det TV 2 Nettavisen kjenner - til møtt av pårørende og kronprinsparet.

Etter det TV 2 Nettavisen kjenner til, var dette en liten seremoni som til nå har vært holdt hemmelig, etter ønske fra de pårørende.

Ventet med å offentliggjøre
Politidirektoratet gav tidligere i år politistasjonen på Gardermoen ordre om å foreberede en mottakelsesseremoni når kistene med identifiserte nordmennene kommer hjem.

Planene om en større hjemsendelse har vært under utarbeidelse i lengre tid, men av hensyn til pårørende, har ikke dato for hjemsendelse blitt offentliggjort før nå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Arne Lutro/TV 2 Nettavisen

- Seremonien skal planlegges i samråd med pårørende og norske myndigheter, sier informasjonssjef Wenche Bjørngård i politidirektoratet til TV 2 Nettavisen.

Fem døde hjemme
Fem omkomne nordmenn er allerede brakt til Norge. Fire ankom i urner, etter at familiene selv besørget kremering i Thailand. Den siste urnen kom til Norge søndag.

Den femte døde kom i kiste fra Sri Lanka. Etter det TV 2 Nettavisen får opplyst, ønsket ikke de pårørende en større seremoni ved ankomst til Gardermoen.

Svensker tidlig ute
Allerede i begynnelsen av januar kom svenske omkomne hjem og ble møtt av statsminister Göran Persson og en samlet kongefamilie på Arlanda. Flere pårørende i Norge har vært oppgitt over at det har tatt så lang for norske myndigheter å sende våre døde hjem.

- Svenskenes første hjemsendelse var av dem som døde på sykehus. Deres identiet kjent da de omkom og derfor kunne hjemsendelsen skje så fort, sier Bjørngård til TV 2 Nettavisen.

Hittil er 14 norske omkomne identifisert og 72 nordmenn er fortsatt registrert savnet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.