- Jeg vet ikke hvordan det norske juridiske systemet fungerer, men avtalen som ble gjort med oss er tydelig. Vi forventer at French møter i rettssystemet i Norge, og at han fortsetter sin soning der.
Les også: Han hentet French i fengselet: - Erstatningen til enken endret dynamikken
Det sier Kikaya Bin Karubi til Dagbladet. Han er en av president Joseph Kabilas nærmeste rådgivere.
Les også: Frenchs fosterfamilie mistet aldri håpet
Les også: Frenchs advokat: Ulidelig spennende før flyet fikk ta av
- Denne avtalen ble inngått i god tro, etter utallige henvendelser fra norske myndigheter. Det har vært vanskeligheter med å få til en avtale tidligere, fordi det ikke foreligger noen utleveringsavtale mellom Norge, og den Demokratiske republikken Kongo, sier han.
Motstridende informasjon
Dette strider med de signaler som har kommet i Norge.
Da det 17. mai ble kjent at Joshua French var løslatt fra fengsel i Kongo, og var på vei til Norge, understreket utenriksminister Børge Brende at det ikke er en avtale om soningsoverføring eller benådning, men at den er basert på helsemessige vurderinger.
– Dette er viktig å understreke: French har ikke en dom mot seg i Norge, sa Brende 17. mai.
Konfrontert med uttalelsene fra Kongo sier Brende 18. mai at det er mye politikk i denne saken i Kongo, og at «det er viktig å ikke gå i polemikk (ordkrig) med uttalelsene som kommer fra Kongo».
Børge understreket likevel at det ikke er noen skriftlig avtale mellom norske og kongolesiske myndigheter som ligger til grunn for løslatelsen, men at løslatelsen primært skylles humanitære hensyn knyttet til French sin helsetilstand.
- Ingen dom i Norge
- Det er ingen rettskraftig dom mot Joshua French i Norge. Vi har anmodet om at han overføres til Norge ut fra humanitære hensyn. Det er denne anmodningen kongoleserne har respondert positivt på, opplyser komunikasjonsrådgiver Guri Solberg i Utenriksdepartementet til Nettavisen torsdag kveld.
Hun opplyser at French nå får nødvendig helsemessig oppfølging på grunnlag av medisinfaglige vurderinger.
- Vi kan ikke gi ytterligere informasjon om dette og hvor han befinner seg nå, skriver Solberg i en epost.
- Kongolesisk beslutning
– Han har ingen dom hengende over seg i Norge og vil kunne fortsette å leve livet sitt når den tid kommer, har hans norske advokat, Hans Marius Graasvold, uttalt.
– Det har vært snakket lenge om de ulike og vanlige måtene man kan løse dette på – soningsoverføring og ulike former for benådning. Den løsningen vi endte opp med nå, er rett og slett at han er besluttet overført til Norge, men ikke gjennom en bilateral avtale som ville vært vanlig ved en soningsoverføring, men ved en ensidig beslutning på kongolesisk side, sier Graasvold.