RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Telenor risikerer gigantbot på 906 millioner kroner


Varsler nyhet: Direktør Lars Sørgard i Konkurransetilsynet.
Varsler nyhet: Direktør Lars Sørgard i Konkurransetilsynet. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Avgjørelsen kommer klokken 09.00.

Konkurransetilsynet inviterer til pressekonferanse i dag, torsdag 21. juni klokken 09.00. Saken gjelder beslutning i Telenor-saken.

Det melder de selv på sine hjemmesider torsdag morgen.

I 2016 varslet Konkurransetilsynet at teleselskapet kunne bli ilagt et gebyr på 906 millioner kroner på grunn av misbruk av dominerende stilling.

– Denne saken har betydning for alle som bruker mobiltelefon i Norge. Vår foreløpige vurdering er at Telenor har misbrukt sin dominerende stilling ved å legge hindringer i veien for etableringen av et konkurrerende tredje mobilnett, uttalte konkurransedirektør Lars Sørgard på egne hjemmesider i 2016.

Kommunikasjonsdirektør i Konkurransetilsynet Margrethe Gudbrandsen ønsker ikke å si noe til Nettavisen torsdag morgen, annet enn å bekrefte at det gjelder Telenor-saken. 

Hvilket endelig vedtak som er fattet blir offentliggjort på den varslede pressekonferansen.

Bakgrunn: Konkurransetilsynet vil gi gigantgebyr

Telenor: Har ikke mottatt vedtak

Nettavisen var i kontakt med Telenor onsdag kveld, men hevdet da de ikke kjente til saken. Torsdag morgen sier kommunikasjonssjef Caroline Lunde i teleselskapet følgende til Nettavisen:

Caroline Lunde, kommunikasjonssjef i Telenor.

- Vi har ikke mottatt vedtaket fra Konkurransetilsynet og avventer svar fra informasjonen fra dem

Konkurransetilsynet varslet onsdag kveld at de ville gå ut med beslutning i en etterforskningssak torsdag morgen. Saken skulle være av «stor offentlig interesse».

«Saken gjelder beslutning i en etterforskningssak» heter det i den ordknappe pressemeldingen der Konkurransetilsynet onsdag kveld.

To misbruk

Pressemeldingen fra konkurransetilsynet fra 2016 er oppdatert i april i år. Der heter det videre:

«Dominerende selskap har et særlig ansvar for å unngå konkurransebegrensende adferd. Etter Konkurransetilsynets foreløpige vurdering har Telenor misbrukt sin dominerende stilling i perioden 2010–2014 gjennom to typer handlinger som satte utbyggingen av det tredje mobilnettet i fare.

Fra 2007 bygget Network Norway et tredje mobilnett i Norge sammen med Tele2. I utbyggingsperioden var Telenor forpliktet til å gi disse aktørene tilgang til Telenors nett i de områdene der det tredje nettet ikke var ferdig utbygd.»

Telenors konsernsjef Sigve Brekke (arkivfoto).

Gjennom vilkårene Telenor satte, ble lønnsomheten redusert, ifølge Konkurransetilsynet.

– Brudd på konkurranselovens forbud mot misbruk av dominerende stilling er svært alvorlig, og gebyret på 906 millioner kroner som nå er varslet, understreker dette, sa Sørgard til egne hjemmesider i 2016.

Det andre bruddet dreier ifølge Konkurransetilsynet seg om at Telenor har inngått eksklusivavtaler med fire mobiloperatører og på denne måten begrenset det tredje mobilnettets mulighet til å skaffe seg kunder. 

Gjennomførte bevissikring

Mellom 4. - 13. desember 2012 gjennomførte Konkurransetilsynet bevissikring hos Telenor Norge og Telenor ASA. Mistanken var mulig misbruk av dominerende stilling i det norske mobilmarkedet, står det i bakgrunnsinformasjonen i pressemeldingen fra 2016.

Konkurransetilsynet har gjennomgått et omfattende papir- og datamateriale som ble beslaglagt og har gjennomført en rekke forklaringsopptak i saken.

Tilsynet sendte 23. november 2016 et varsel om at tilsynet vurderte å fatte vedtak mot Telenor i strid med konkurranselovens paragraf 11, som omhandler utilbørlig utnyttelse av dominerende stilling.

Da saken først ble kjent i 2016 skrev Nettavisen på lederplass at det var alvorlig hvis det viser seg at Telenor hadde misbrukt makten sin.

«Private, børsnoterte monopoler er en uting. Derfor advarte mange mot å la Telenor få med seg det norske telenettet. Mindre imponerende er de høye teleprisene i Norge. De skyldes blant annet mindre konkurranse enn i de fleste andre land fordi det er dyrt å bygge landsdekkende telenett.

Derfor er det dramatisk at Konkurransetilsynet i dag varsler et gebyr på 906 millioner kroner til Telenor «for misbruk av dominerende stilling».

Konkurransetilsynet til hovedoppgave er å håndheve konkurranseloven, som forbyr samarbeid som begrenser konkurranse og misbruk av dominerende stilling.

Ifølge konkurranseloven kan misbruk av posisjon være underprising og lojalitetsrabatter, eksklusivitetsavtaler, å fastsette urimelige priser eller andre forretningsvilkår.

Siden 2008 har det blitt gitt bøter for 197 millioner kroner til norske bedrifter. I de alvorligste sakene er det aktuelt med fengselsstraff.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere