En enstemmig komité ble under et møte tirsdag enig om å sende ni spørsmål om Sandberg-saken til Statsministerens kontor.

Komiteen vil blant annet ha svar på hvilke faglige vurderinger regjeringen har innhentet fra sikkerhetsmyndighetene i tilknytning til Per Sandbergs reiser til Iran og Kina, hvordan PST vurderer risikoen ved at Sandberg tok med seg den samme tjenestetelefonen til Kina og Iran, og hvilke tiltak statsministeren vil iverksette for å hindre lignende sikkerhetsbrudd i fremtiden.

Komiteen stiller også spørsmål knyttet til flere statssekretærers reiser til høyrisikoland, der det er avdekket at også de tok med seg jobbtelefonen.

Ikke opptatt av Sandberg

Per Sandberg trakk seg som fiskeriminister tidligere denne måneden etter at det ble kjent at han mot regelverket tok med seg jobbtelefonen på en privat feriereise til Iran.

– Komiteen har blitt enig om å sende noen oppfølgingsspørsmål i saken. Nå er det mange spørsmål som allerede er blitt stilt fra Stortingets side og blitt besvart, men vi har i dag diskutert oss gjennom og blitt enig om en rekke spørsmål som skal stilles i den saken, uttalte komitéleder Dag Terje Andersen (Ap) på vei ut av møtet.

– Vi er ikke opptatt av Per Sandberg i seg selv, men har spurt om oppfølgingen av sikkerheten fra regjeringens side på bakgrunn av Per Sandberg-saken, understreker Andersen.

Vil vite om alle brudd siden 2010

Kontrollkomiteen stiller også spørsmål om hvorfor departementene selv kan vurdere sikkerheten ved reiser til høyrisikoland, og selv velge å ta med tjenestetelefon til disse landene, til tross for PSTs generelle råd om å la være. Komiteen vil også vite hvilken kompetanse hvert enkelt departement har til å gjøre vurderinger utover rådene fra PST.

I tillegg ber komiteen om en oversikt over alle kjente brudd på retningslinjene siden 2010.

– Vi vil vite hvilke rutiner vi har, slik at ikke andre land kan få innsyn i dokumenter som er interessante for dem. Det går ikke bare på Norges sikkerhet, men på dokumenter som går på Norges handelsposisjoner og andre dokumenter som en statsråd kan ha i dag på telefonen, med dagens telefonteknologi. Det kan være for eksempel være bakgrunnsnotater før samtaler med andre land, som er interessant informasjon for de landene, sier Andersen.

Han sier det er altfor tidlig å si om komiteen kommer til å åpne sak.

(©NTB)