*Nettavisen* Nyheter.

Kopierte 106 minibankkort

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

To menn er dømt for å ha skimmet norske bankkort for en million kroner.

26.10.06 13:08

Til sammen skimmet gjengen 106 norske minibankkort for 960.000 kroner i løpet av noen få dager i juli i år. Kortene ble kopiert i Norge, mens uttakene ble gjort i Hellas og Bulgaria.

Ved minibankene i Grensen 19 og på Aker Brygge i Oslo mellom 16. og 20. juli klarte en gjeng på minst seks makedonere å kopiere 106 minibankkort, som de så overførte dataene til, og tømte kontoene.

Oppdaget ved en tilfeldighet
Forbryterbanden ble oppdaget av en sivilt ansatt i Kripos, da han skulle ta ut penger ved automaten på Aker Brygge. Kripos-mannen har kortkopiering som spesialområde, og ble betenkt over utseendet på automaten på Aker Brygge da han skulle ta ut penger 17. juli.

Etter å ha tenkt litt på saken dro han tilbake, og la da merke til at det var montert en ekstra kortleser, og en ekstra tynn tastaturplate på automaten. Han kontaktet straks politiet, men mens han var i telefonen la han merke til en mann som sto bak ham i køen.

Stakk av
Kripos-etterforskeren forklarte på norsk og engelsk at automaten ikke fungerte, mens han fortsatt var i telefonen med politiet. Da han var ferdig i telefonen var verken skimmingutstyret eller den andre mannen lenger å se.

Etter å ha spurt vitner i nærheten ble det klart at en gruppe på seks menn med utenlandsk utseende hadde sitter i flere dager ved det samme bordet på en café i nærheten. Fra bordet hadde man utsikt rett på minibanken.

Da noen i gjengen kom tilbake senere ble politiet varslet, og de to tiltalte, henholdsvis 30 og 31 år, pågrepet.

På hotellrommet der de to mennene bodde fant man blanke kort, datakabler, og utstyr til å lese kort, samt en datamaskin. I tillegg fant man flere bunker med kontanter, og bilder av store summer euro.

Aktor la ned påstand om fengsel i to og et halvt år for de to. Det fant retten rimelig, og begge ble dømt til fengsel i så lang tid. I tillegg ble de dømt til å erstatte det beløpet som ble tatt ut fra kontoene til eierne av minibankkortene.

Flere på frifot
Retten regner det også som sannsynlig at det var flere involverte, men at de slapp unna:

«Ved undersøking på Radisson SAS fant politiet at det bodde fire andre personer som hadde sjekka inn samtidig, dagen etter de to tiltalte. Disse hadde sjekka ut like etter at politiet kom til hotellet med de to tiltalte for kontroll av identitet. De to tiltalte har forklart at de traff disse fire tilfeldig, og at de også drakk kaffe med dem et par ganger på Åpen Bar».

«Retten er etter dette ikke i tvil om at de to tiltalte var en del av ei gruppe på minst seks personer som var i Oslo og kopierte bankkort ved bruk av elektronisk utstyr festa på bankautomaten på Aker brygge og Grensen 19.»

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.