Kornlasten eksploderte

En kornlast eksploderte da den skulle losses ved Skretting fõrproduksjon i Stavanger torsdag morgen.

08.01.04 13:00

Kornet var i ferd med å losses fra en båt og over i en av kornsiloene ved Skretting förproduksjon i Stavanger da det smalt. Eksplosjonen var så kraftig at flere vinduer i området ble knust.

Det begynte å brenne som følge av eksplosjonen, men brannvesenet fikk raskt kontroll over flammene. Hele området ble evakuert, men arbeidet går nå som normalt ved anlegget. Ingen ble skadd.

- Støveksplosjon

Foto: Professor Rolf K. Eckhoff

- Det var snakk om en støveksplosjon. Vi fikk melding om eksplosjonen klokken 09:40. 40 minutter senere melte brannvesenet at brannen var slukket, sier operasjonsleder Atle Skretting ved Rogaland politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

- I dag er det ikke vanlig med støveksplosjoner. Vi hadde en serie av dem for 20 - 30 år siden i Norge, sier professor i prosessikkerhetsteknologi, Rolf K. Eckhoff, til TV 2 Nettavisen.

Slik oppstår støveksplosjon
Eckhoff har skrevet flere bøker om temaet, og var sekretær i utvalget som laget dagens sikkerhetsforskrifter på området.

- Når en tykk sky av støvpartikler antennes vil flammene utvide seg like raskt som en blanding av propan og luft. Når dette foregår i et lukket rom som i en silo vil trykket stige helt til noe ryker. Dermed får vi en eksplosjon, forklarer Eckhoff.

Han poengterer at det ikke er selve kornet som antennes, men det fine, tykke støvet som følger med under lossing, og som dannes når kornpartikler gnisser mot hverandre og mot siloveggene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.