Gå til sidens hovedinnhold

Koronavaksinen er i Norge: – En veldig viktig dag

De første koronavaksinene kom til Norge lørdag. 9.750 doser av Pfizer-vaksinen.

Se video øverst: FHI-direktør Camilla Stoltenberg med en klar beskjed om veien videre.

Leveransen kommer til Ullevål sykehus i løpet av lørdag formiddag. Den neste leveransen til Norge kommer 28. desember.

Pfizer-vaksinen fikk grønt lys fra EUs legemiddeltilsyn EMA mandag og er dermed også godkjent for bruk i Norge. De første leveransene ble sendt ut fra fabrikken i Belgia julaften.

Totalt skal i underkant av 35.000 doser komme til Norge før nyttår. Deretter vil det bli en ukentlige leveranser på cirka 40.000 doser.

- Det er en stor dag for oss. Det gjør at vi er et steg nærmere å vinne kampen mot viruset, sa daglig leder Sissel Andresen i Pfizer til NRK.

- Helt avgjørende

FHI-direktør Camilla Stoltenberg er henrykt over at de første dosene har ankommet Norge.

- Dette er en veldig viktig dag for Norge, og jeg er glad for at vi nå har fått vaksinen, sier Stoltenberg til NTB lørdag morgen.

Men hun har også en klar beskjed til alle nordmenn som tror at den normale hverdagen er rett rundt hjørnet.

Les også: Yale-professor spår en festlig epoke med seksuelle utskeielser etter pandemien

- Det er helt avgjørende at vi fortsetter med smitteverntiltak. Det må vi. Det er helt avgjørende i månedsvis, er Stoltenbergs melding.

Hun legger til at vi ikke vil se en nedgang i smittetallene med det første.

- Vi vet ikke et nøyaktig tidspunkt, men vi håper at det skjer i løpet av de tre nærmeste månedene.

Solberg: - Veldig godt å se

Statsminister Erna Solberg (H) er glad for at vaksinene endelig er i Norge.

- Det er veldig godt å se at de første vaksinene er trygt fremme i Norge. Denne dagen har vi har sett fram til lenge. Nå starter den store og lange jobben med å vaksinere folk slik at vi sakte, men sikkert kan ta hverdagen tilbake, sier Solberg.

De siste 6 månedene har vært hektiske for statsministeren:


Hun legger til at det er mange som fortjener skryt for å ha sørget for å få vaksinen til Norge:

- Jeg vil gi en spesiell takk til alle som har stått på dag og natt for at denne dagen skulle komme.

Østlandskommuner

Det er østlandskommunene Oslo, Ringsaker, Hamar, Stange, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler som får vaksinedoser fra den aller første leveransen.

Til Fredriksstad Blad opplyste Hvaler-ordfører Mona Vauger (Ap) før jul at vaksinasjonen starter på Dypedalsåsen sykehjem søndag, altså tredje juledag.

Denne sykepleieren forteller om en helt ekstraordinær situasjon:


I Oslo er fem sykehjem valgt ut til koronavaksinering fra 28. desember og ut desember. Trolig settes de første dosene mandag.

Både leveransen som kommer 28. desember og de øvrige leveransene vil distribueres jevnt etter folketall til ulike lagringssteder i regi av helseforetakene over hele landet.

Les også: Disse får vaksine først: Oppfordrer eldre til å ikke reise til familien

Alle landets kommune har fått tilbud om å få doser i uke 1, men kan også velge å vente en uke.

- Vi planlegger å starte opp videre vaksinering fra uke 1 for kommuner som er klare for det, og deretter vil vi levere til alle kommuner ukentlig for de aller fleste, sa overlege Are Stuwitz Berg ved Folkehelseinstituttet på en pressekonferanse tirsdag.

To doser

Fordi vaksinen gis i to doser med noen ukers mellomrom, sendes kun halvparten av vaksinene ut av gangen før den andre dosen sendes ut noen uker senere.

Vaksinen må tas i to doser med 21 dagers mellomrom for å gi full effekt. Undersøkelser fra Pfizer viser at effekten etter den første dosen er rundt 52 prosent. Når man har tatt den andre dosen, øker dette til 95 prosent.

Les også: FHI om 2021: «Vedvarende fare for at epidemien kommer ut av kontroll»

- Det tar mellom én til to uker etter at den siste dosen er satt, før vaksinen oppnår effektivitetsraten på 95 prosent, sa Stuwitz Berg til TV 2 onsdag.

Minus 70 grader

Før nyttår skal over 1.000 kjølebokser, som skal brukes til å transportere vaksiner, sendes til landets kommuner. Kjøleboksene kommer i tillegg til kjøleskapene kommunene allerede har til oppbevaring av legemidler og skal bidra til å gjøre det enklere å transportere og oppbevare vaksiner.

I første omgang blir det sendt ut noen få kjølebokser til kommunene som får de første vaksinene i romjula.

Vaksinen fra Pfizer og Biontech må oppbevares ved minus 70 grader ved langtidslagring og transport. Når den er tint opp, kan den stå i kjøleskapstemperatur i inntil fem døgn. (©NTB)

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken