RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Korrupsjon i Forsvaret

Sist oppdatert:
Et granskningsutvalg konkluderer med at det har skjedd korrupsjon i forbindelse med Forsvarets IKT-kontrakter.

Nå havner saken hos Økokrim.

Dalseide-utvalget, som har gransket Forsvarets IKT-kontrakter, konkluderer med at det har forekommet korrupsjon og inhabilitet i forbindelse med kontraktene.

Det er spesielt Siemens Business Services (SBS) og Forsvarets kontakt med dem, som kommer dårlig ut i rapporten. Utvalget har kommet frem til at SBS har overfakturert forsvaret fra 2000 til 2004 for 36,8 millioner kroner eksklusiv moms.

Siemens er enig i dette, og pengene skal betales tilbake til Forsvaret umiddelbart.

Les hele rapporten her

Saken startet med at økonomisjef Per Yngve Monsen i Siemens varslet om feilfaktureringer. Han fikk siden sparken, men vant den påfølgende arbeidsrettssaken. Flere sjefer i Siemens og Forsvaret måtte trekke seg etter avsløringen.

Ifølge utvalget har det også ansatte i Forsvaret har gitt oppdrag til bedrifter de selv har eierinteresser i.

f-16, kampfly, jagerfly, Forsvaret
f-16, kampfly, jagerfly, Forsvaret

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen sier på en pressekonferanse fredag at rapporten avdekker forhold som er så alvorlige at rapporten straks vil bli oversendt Økokrim.

- De får vurdere eventuell straffeforfølgelse av enkeltpersoner, sier hun.

Men det er allerde nå klart at rapporten vil få konsekvenser for flere forsvarsansatte. For granskingsutvalget slår fast at de har «avdekket flere til dels alvorlige forsømmelser av tjenesteplikter.»

Har fått fordeler
Undersøkelser foretatt av Granskingsutvalget viser en utstrakt bruk kundepleie overfor Forsvarsansatte og innleide konsulenter. Granskingsutvalget sier de «antar at forsvarspersonell kan ha mottatt fordeler som gaver og reiser fra tilknyttede leverandører i strid med gaveforbudet i tjenestemannsloven § 20 og Forsvarets eget anskaffelsesreglement. Enkelte fordelsoverføringer er etter Granskingsutvalgets oppfatning av en slik art at de kan utgjøre brudd på forbudet mot korrupsjon, jf straffeloven §§ 276 a til c. Dette gjelder både for giver og mottaker av fordelene.»

Dobbeltroller
Granskingen har avdekket flere tilfeller av at personell som handler på vegne av Forsvaret, har hatt uheldige dobbeltroller, den mest alvorlige denne:

«Forsvarets forhandlingsleder ved inngåelsen av FISBasis-avtalen (med SSB) var en innleid konsulent. Vedkommende var daglig leder og hovedaksjonær i konsulentfirmaet IKON AS. Da Forsvaret inngikk FISBasis-avtalen med SBS, var IKON AS avtalerettslig forpliktet overfor SBS til aktivt å bidra til å fremme SBS’ interesser overfor potensielle kunder. Granskingsutvalget har på denne bakgrunn vurdert konsulenten som inhabil til å delta i kontraktsforhandlingene med SBS både i forkant av FISBasis-avtalen og ved senere forhandlinger og kontraktsmodifikasjoner.»

Eks-ansatte på laget
Innleide konsulenter har hatt en til dels fremtredende rolle ved Forsvarets anskaffelser på IKTområdet.

Granskingen har avdekket enkelte tilfeller hvor konsulentbistanden er skjedd i strid med habilitetsbestemmelsene.

Granskingen har også gitt indikasjoner på at kravet om særlig påpasselighet ved engasjering av konsulenter som tidligere har arbeidet i Forsvaret, ikke følges. Forsvaret har ikke etablert et forsvarlig system innrettet for å fange opp slike tilfeller.

Utvalget kommer med en rad forslag til tiltak i kjøvannet av sakene, og forsvarsministeren lover nå å rydde opp.

- Det kan synes som om det ikke er mangelen på regler, men etterlevelsen av disse, som er problemet, sier hun.

Alvorlig
Framskrittspartiets forsvarspolitiske talsmann Per Ove Widt sier til TV 2 Nettavisen at det som kommer frem i rapporten er meget alvorlig.

- Vi må spørre oss hvor Forsvarets egen kontroll har vært og jeg tar det for gitt at statsråden nå tar de grep som er nødvendige for å få ryddet opp, sier han,

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere