*Nettavisen* Nyheter.

Korrupsjon og fusjon

Noen stakk av med 89 millioner, mens andre konspirerte i hemmelighet. Les hva som overrasket og skuffet mest i året som gikk.

24.12.06 13:31

Næringslivsåret har vært fullt av oppturer og nedturer, skuffelser og overraskelser. Og nykommere. NA24 har kåret de største overraskelsene og skuffelsene i året som gikk.

Årets overrakselser:

Hydro/Statoil-fusjonen:

Etter å ha gjort et mislykket forsøk for drøyt to år siden tydde Statoil og Hydro til ”Kodenavn Color”, planlegger og slå sine pjalter sammen og danner verdens 50. største selskap.

Den største næringslivsnyheten på år og dag ble planlagt på skjult adresse og under dekknavn, klekket ut av toppledelsen i landets to største selskaper, uten at noen fikk nyss i det. Med regjeringens velsignelse tok de finansfolk, oljebransjen og journalister på senga.

Verdens største offshore oljeselskap er et faktum, hvis EU-kommisjonen vil det og all makt i oljenorge samles i hendene til Helge Lund og Eivind Reiten.

You Tube:

Klikk på bildet for å forstørre.

YouTube beviste at det ikke alltid er de profesjonelle medieutøverne som er mest interessante. Fra å være et forholdsivs ukjent nettsted i 2005, ble YouTube i 2006 verdens største nettsted målt i trafikk.

2006 bragte også YouTube ut på markedet for salg. Og etter mye kamp mellom de store amerikanske mediekonglomeratene var det til slutt Google som kjøpte nettstedet.

YouTube har på flere måter revolusjonert mediebransjen. Blant annet har CNN hentet videoopptak fra YouTube som er blitt brukt til deres nyhetssendinger, mens canadisk politi har brukt nettstedet til oppklaring av en drapssak .

Montys orklakjøp:

Klikk på bildet for å forstørre.

Det var knapt nok noen innenfor den norske mediebransjen som hadde hørt om ham og selskapet hans da det ble kjent at David Montgomery og Mecom var i eksklusive forhandlinger med Orkla.

Orkla Media ønsket en samarbeidspartner som var sterk på elektroniske medier, men fikk en ny eier som først og fremst er opptatt av papiravisene - og holder fokus rettet mot nettopp dette mediet.

Den store overraskelsen var at Mecom fikk kjøpt Orkla Media, et selskap betraktelig større enn kjøperen. Så stort at selger Orkla måtte låne bort penger til kjøperen. Ikke verst.

Årets skuffelser:

Murud og korrupsjon:

2006 var året da korrupsjon ikke bare var synonymt med skulme land i Afrika men også norske kommuner. I september ble tidligere eiendomssjef Frank Murud siktet for grovt økonomisk utroskap og korrupsjon . Nesten 100 millioner kroner, som tilhørte skolebygningene til Oslo Kommune, ble stukket inn i Muruds egen lomme for å finansiere et luksusliv som bare milliardærer kan nyte.

Klikk på bildet for å forstørre.

Men dette er ikke det eneste tilfellet av korrupsjon og økonomisk utroskap i den offentlige sektor. I Bærum ble det like før jul opprullet en alvorlig korrupsjonssak, mens det i Nedre Romerike ble avdekket svært alvorlige forhold i tilknytning til det kommunale vannverket.

Vi er redd for at dette bare er begynnelsen, og at vi i 2007 vil se flere og mer alvorlige korrupsjonssaker. Dessverre er det vel bare journalister som ser frem til det.

Eierskapsmeldingen:

Aktivt eierskap var omkvedet for regjeringen i år. De skulle ta grep og aktiv styring i de statseide selskapene. En ny vei skulle legges, men mange hevder at det endte med et næringspolitisk mageplask.

Klikk på bildet for å forstørre.

Allerede tidlig ble den mye omtalte eierskapsmeldingen meldt. Der skulle regjeringens eierskapspolitikk meisles ut en gang for alle, men det varte og rakk og meldingen kom aldri. I stedet ble den utsatt med unnskyldinger om at de ikke hadde det travelt. I mellomtiden tok de aktivt grep og utnevnte høyremannen Johan Fr. Odfjell til styreleder i Statoil. Der satt han med regjeringens støtte i noen stormfulle dager, før de tok aktivt grep og kastet ham ut igjen.

I desember ble meldingen endelig lagt frem - ett år forsinket, men ble det et svar på tiltale? Av de aktive grepene regjeringen tok var eierskapsbrevene, men skal styret i Telenor ta mer hensyn til staten, enn andre aksjonærer? Meldingen satte også en stopper for overdimensjonerte opsjonspakker i statlige selskaper.

Telenor:
Kjell Magne Bondevik var kjent som en sterk motstander av mobbing. For å gi en hjelpende hånd til næringslivstopper vi mener har blitt mobbet i året som har gått går den første ”Bondevik-prisen” til Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: André Clark Utvik

Året har vært tøft for Baksaas. For det første er han i en konstant krangel med sine russiske partnere. I media kom også det frem historier om at Baksaas hadde brukt Telenors egen lystbåt til egen forlystelse.

Så innløste Baksaas noen opsjoner – og kunne ta noen millioner kroner i lommen. Det likte politikere svært dårlig og stemplet Baksaas som grådig.

Det hele toppet seg da årets fredsprisvinner, Mohammed Yunus, brukte sin nobeltale til å skjelle ut Telenor. Årsaken er en feide mellom Telenor og det Bangladeshiske mobilselskapet Grameen Phone.

Årets Nykommer:
For ett år siden var det ikke alle som viste hvem Tommy Sharif var, det har han endret på. Det siste året har dekkbaronen Sharif for alvor blitt rikskjendis ved å kaste både penger og livlige medieutspill rundt seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det hele startet da han kjøpte en Koenigsegg til mangfoldige millioner. Etter det kom presseoppslagene som perler på en snor . I dag er han på alles lepper, pakistaneren som gjorde gummidekk til gullbutikk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.