RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Roald (SCANPIX)

Korttips for sommeren

Sist oppdatert:
På fem år er nordmenns kortbruk i utlandet doblet. Les korttipsene for sommeren.

I fjor dro vi betalings- og kredittkort i utenlandske butikker 50 millioner ganger og handlet for 45 milliarder kroner. I tillegg kommer kontantuttak fra minibanker på 16 milliarder kroner, viser tall fra Norges Bank .

– Nordmenn er i verdenstoppen når det gjelder å dra kortet, og i år kommer vi trolig til å passere åtte millioner utstedte kort. Det betyr at hver voksne nordmann i gjennomsnitt har mer enn to kort, sier informasjonsansvarlig Hilde Fredheim Høgberg i SEB Kort Norge i en pressemelding.

SEB Kort er en av landets største utstedere av betalings- og kredittkort og tilbyr blant annet Diners Club, Eurocard og flere forskjellige MasterCard kortprodukter.

Foretrekker kort
Sommeren er den desiderte høysesongen for kortbruk i utlandet.

Hilde Fredheim Høgberg sier at nordmenn flest foretrekker å betale med kort i utlandet, men at betalings- og kredittkort er tryggere enn vanlige debetkort som trekker transaksjonsbeløpet rett fra konto.

– Grunnen er at du da får en månedlig regning. Dermed risikerer du ikke å få tømt kontoen og må ordne opp med banken din fra utlandet.

Hvis du er blitt svindlet, er det kortselskapet som bærer tapet. Unntaket er hvis du har opptrådt grovt uaktsomt.

Unngå kroner
En del større forretninger og magasiner, spesielt i Europa og USA, har i det siste fått nye og mer avanserte kassesystemer og kortterminaler der du kan betale med flere typer valuta. Når du betaler med kort skal forretningen alltid opplyse hvilken valuta de belaster deg.

– Hvis de i utlandet spør om du vil belastes i norske kroner, anbefaler vi å si nei og heller velge lokal valuta. Årsaken er at du sannsynligvis vil få en dårligere kurs enn det kortselskapene opererer med, sier Høgberg.

Dette skyldes at kortselskapene kan handle inn valuta i mye større volum enn butikkene.

Korttips for sommerferien:
Ha alltid med minst to kort fra forskjellige kortnettverk når du er ute og reiser. Det er både sikrere og mer anvendelig.

Det er tryggere å benytte et kredittkort enn et debetkort som er direkte koblet mot bankkontoen din. Da unngår du at kontoen din blir tappet for penger hvis du blir utsatt for kortsvindel.

Sjekk alltid kortets utløpsdato før du skal ut og reise.

Oppbevar aldri PIN-koden sammen med kortet.

Ha telefonnummer til sperretjenesten lett tilgjengelig, lagre det gjerne i mobiltelefon.

Noter avbestillingsnummer dersom du avbestiller hotellrom.

Har du reiseforsikring på kredittkortet ditt? Det dekker hele familien og kan spare deg for over tusen kroner i reiseforsikring. Sjekk vilkårene med kortselskapet, for eksempel på nettsidene deres.

Behandle kortet som den verdisaken det er.

Dersom du har blitt belastet for kjøp du ikke har gjort, må du varsle kortutstederen umiddelbart.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere