RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen/Scanpix)

Kraftig økning av sovemedisin blant ungdom

Sist oppdatert:
På to år har forbruket til skoleelever mellom 10-19 år økt med 55 prosent.

4900 ungdommer bruker sovemedisin i hverdagen, ifølge tall fra reseptregisteret i perioden 2004-2006. Professor i Samfunnsmedisin, Steinar Westin, er kritisk til utviklingen.

- Det har noe å gjøre med en underliggende tanke om at her har vi kjappe løsninger på vanskelige saker, der det finnes en gråsone om hva som er sykdom og hva som ikke er sykdom, sier Westin til Kanal 24.

Hør Kanal 24-innslaget her.

Skadelige langtidseffekter
Sovetabletter kan ha skadelige langtidseffekter på barn og unge. Grunnen er at hjernen er i modning. Westin forteller at bruken av sovepiller i ung alder også kan føre til misbruk.

- Det er jo slik at det å bruke tabletter, er å lære opp folk til en spesiell måte å takle vansker på. Starter man veldig tidlig med å tenke løsning med tabletter for unge mennesker, er dette et mønster som kan følge en videre i voksenlivet også. Vi vet jo at misbruk av medikamenter er et betydelig problem i den voksne befolkningen.

Preger skolehverdagen
Unge mellom 10 og 19 år som går på sovepiller får skolehverdagen sin preget av dette. Vibeke Mohn Herberg i Elevorganisasjonen er urolig.

- Jeg tror absolutt det er en grunn til å undersøke disse tallene videre og vi er nødt til å finne ut hvorfor ungdom bruker disse sovemedisinene, for det er klart at det er bekymringsverdig at man kan bli avhengig av denne typen medikamenter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere