RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KRAFTIG ØKNING: Det ligger an til at det vl komme flere enn prognosen på 11.000 asylsøkere til Norge i år, ifølge UDI.
KRAFTIG ØKNING: Det ligger an til at det vl komme flere enn prognosen på 11.000 asylsøkere til Norge i år, ifølge UDI. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Kraftig økning i antall asylsøkere de siste månedene

Sist oppdatert:
Det ligger an til å komme flere asylsøkere enn beregnet, sier UDI.

OSLO (Nettavisen): Utlendingsdirektoratet kan bli nødt til å justere opp prognosene for hvor mange asylsøkere som vil komme til Norge i år.

Det har kommet ekstra mange asylsøkere til Norge gjennom sommeren, særlig har UDI sett en økning i antall enslige mindreårige asylsøkere.

Politiets utlendingsenhet forteller om over 500 asylsøkere hver uke de siste par ukene.

Les også: Statssekretær åpner for endring av Syria-avtalen

- Vanskelig å forutse

- Det er vanskelig å forutse hvordan dette utvikler seg utover høsten, men det ligger an til at det kommer flere enn prognosen på 11.000 asylsøkere for i år, sier seniorrådgiver Therese Bergwitz-Larsen i UDI til Nettavisen.

I Tyskland ligger de an til en firedobling av antall asylsøklere til 800.000. Men det er langt unna en slik økning i Norge, ifølge UDI.

- Selv om vi har sett en relativt kraftig økning i antall asylsøkere de siste månedene, er det langt unna forholdene andre steder i Europa. Til forskjell fra andre land i Europa, kommer det færre asylsøkere til Norge som ikke har grunnlag for å få beskyttelse. I årets sju første måneder har seks av ti fått opphold, sier Bergwitz-Larsen.

Utvider og bygger nye mottak

Hun sier økningen i sommer har gjort at UDI har måttet utvide kapasiteten i mottakene og at de er i ferd med å etablere enda flere asylmottak.

Åpner for å reforhandle Syria-avtale

Statssekretær Jøran Kallmyr (frp) i Justisdepartementet sier til Klassekampen torsdag at flere asylsøkere til Norge i år kan stanse planen om å ta imot 8000 asylsøkere de nærmeste tre årene.

- Avtalen skal evalueres til neste år som en del av forhandlingene til statsbudsjettet for 2017. Jeg tolker det som at vi kan komme til å gå ned på tallet 8000, dersom asylstrømmen til Norge går opp, eller motsatt med en økning dersom asylankomstene reduseres, sier han til avisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere