RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig nedgang i antall drap

Sist oppdatert:
Med bare litt over to uker igjen, ligger 2005 an til å bli det året med færrest drap på ti år. Dette kan skyldes positive trender eller rene tilfeldigheter, mener voldsforsker.

Ifølge en undersøkelse utarbeidet av TV 2 Nettavisen er det begått 28 drap i år. Dette er hele ti drap mindre enn gjennomsnittet på 38 drap i året. I fjor var det 31 drap, som er det laveste tallet siden 1994, mens 2003 topper statistikken med hele 44 drap, ifølge den nasjonale drapsstatistikken utarbeidet av Nye Kripos. Uaktsomt drap er ikke medregnet i disse statistikkene.

Store variasjoner
Forsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøyskolen i Oslo sier til TV 2 Nettavisen at antall drap vil variere fra år til år og at man derfor må se på drapsstatistikken for flere tiår for å slå fast en trend.

Hun sier at en årsak til nedgangen kan være all oppmerksomheten som er rettet mot familievold og at dette kan ha ført til at voldsoffere tar kontakt med politiet. Dermed kan drap kanskje ha blitt avverget.

- Så det kan være en rekke sånne ting, sier hun.

Samtidig poengterer Bjørnebekk at den store nedgangen i antall drap i Norge kan skyldes tilfeldigheter.

Bedre akuttmedisinsk hjelp
Hun påpeker videre at legevitenskapen og akuttmedisinsk hjelp kan ha bidratt til lave drapstall. Det vil si at personen ikke dør umiddelbart.

- Akuttmedisin kan ha reddet ti som ellers kunne vært drap, sier Bjørnebekk.

Større oppmerksomhet rundt ransaking av våpen, at politiet har vært flinke med å identifisere våpen i visse miljøer og at det har kommet et forbud mot å bære kniv nevnes som andre mulige årsaker.

Nedgang i USA
Bjørnebekk sier at det har vært en nedgang i drap i USA siden 1990, og at Norge kan ha tatt det fra dem.

- Vi adopterer måter å jobbe på fra andre land, og sånne ting kan ha virket inn, sier Bjørnebekk.

Syv drap i hovedstaden
Omtrent 25 prosent av årets drap ble begått i hovedstaden. Dette synes Bjørnebekk høres lavt ut siden det vanligvis er det rundt ti eller tolv drap i hovedstaden. Hun sier at dette er et mønster som går igjen nesten over alt. Det har mye å gjøre med at Oslo er den eneste storbyen i Norge og at det vil derfor samle seg en del kriminalitet som gjengproblematikken og rusmisbrukere, legger hun til.

17 uoppklarte drap det siste tiåret
I løpet av de siste ti årene er det blitt begått 412 drap i Norge hvorav 17 er uoppklarte. Dette er tall som er hentet fra Kripos' drapsstatistikk. Om noen av disse drapene er oppklart i løpet av 2005 er uvisst.

Bjørnebekk synes ikke at dette tallet er spesielt høyt.

- Tradisjonelt er det høy oppklaringsprosenten på drap i Norge – Politiet prioriterer drap veldig høyt og det blir satt inn mye ressurser, sier hun.

Risiko-miljøer
I de fleste drapssakene i 2005 er det mye som tyder på at offeret og gjerningsmannen hadde familiære eller vennskaplige relasjoner til hverandre. I tillegg er det flere drap som har vært tilknyttet rusmiljøer.

- Det er stor andel av drapene som foregår i mer utsatte miljøer. De personene er i en høyere risikosone for utøvelse av vold, sier Bjørnebekk.

Hun forklarere at en rekke elementer i narkotikamiljøene som stress, gjeld, og penger fort kan utvikle seg til konflikter. Derfor kaller hun det høyrisikomiljøer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere