*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig nedgang i beslag på Gardermoen

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Ved Oslo Lufthavn Gardermoen er beslaget av våpen nesten halvert i løpet av 2003. Også beslag av kniver, leketøy og verktøy er kraftig redusert.

Ved Oslo Lufthavn Gardermoen registrerte man gjennom fjordåret en kraftig reduksjon i antall beslag fra passasjerer som passerte sikkerhetskontrollen.

- Vi tror passasjerer har blitt flinkere til å pakke slike ”småting” i sin bagasje som sjekkes inn, samt at de har blitt bedre opplyst om hva de kan og ikke kan ta med seg om bord i flyene, sier informasjonsansvarlig ved Gardermoen, Jo Kobro til boarding.no

Kobro tror også endringen for tillatelse til å ta med spisse gjenstander på under 6cm har bidratt noe til reduksjonen, men utviklingen er svært positiv med tanke på sikkerheten, mener han.

100 prosent sikkerhetskontroll

HTML EMBED
Flere saker fra Boarding.no

Som kjent ble det innført 100 prosent sikkerhetskontroll på alle de store flyplassene i Norge fra 1. januar i år. Dette gjelder flyplassene i Bodø, Tromsø, Haugesund, Ålesund, Molde, Kristiansund, Evenes, Bardufoss, Alta, Lakselv, Kirkenes, Svalbard, Fagernes, Brønnøysund og Røros.

Disse fikk hundre prosent sikkerhetskontroll fra 1. januar 2004, mens Florø kun får passasjerkontroll. Flyplassene i Kristiansand, Stavanger, Bergen og Trondheim, samt Oslo Gardermoen, har allerede innført hundre prosents passasjer- og bagasjekontroll.

De nye sikkerhetskravene skal være gjennomført på alle Avinors 45 flyplasser innen den 1. januar. 2005.

Kø i sikkerhetskontrollen

På grunn av økte kravet om sikkerhetskontroll, har det ved flere flyplasser oppstått lange køer i sikkerhetskontrollen, noe som igjen har ført til en større risiko for de reisende til å miste flyet. Derfor har de reisende blitt oppfordret til å møte frem noe tidligere en vanlig.

På ruteflygninger utenlands bør man møte senest 1,5 time før avreise. Oppmøtetid for ruteflygninger innenlands er senest 1 time før. Det er viktig å beregne god tid på grunn av muligheter for stor pågang ved innsjekkingsskrankene og i sikkerhetskontrollen. Ombordstigning i flyene skjer ca. 30 minutter før avgang.

Ved charteravganger åpner innsjekkingsskrankene 2 timer før avgang. Vær oppmerksom på at innsjekkingen på charter-flygninger stenger 1 time før avgang.

Her er beslagene

I løpet av 2003 ble det beslaglagt 8 skytevåpen, mot 23 året før. 9635 kniver i 2002 ble til 5042 i fjor. Beslag av leketøy ble redusert fra 406 til 151 og verktøy ble redusert fra 1125 til 871.

Kobro påpeker at beslag av våpen som regel skjer i forbindelse med skytterstevner eller lignende arrangementer som foregår, og han tror at dette i all hovedsak skyldes forglemmelse fra passasjerens side.

- Den kraftige reduksjonen i antall beslag på Gardermoen, fører blant annet til at det blir mindre kø gjennom sikkerhetskontrollen for de reisende. Derfor er det viktig at de reisende stadig blir gjort oppmerksom på hva som ikke er tillatt å ta med om bord, sier Kobro, som er svært fornøyd med den kraftige nedgangen.

EU-liste over forbudte artikler på fly

EU har vedtatt en liste over bestemte varer og gjenstander som flypassasjerer heretter vil få forbud mot å ta med seg om bord i fly. Forbudet vil gjelde i alle EUs medlemsland.

Ikke overraskende omfatter listen skytevåpen og kniver. Mer overraskende er kanskje biljardkøer, skøyter, skistaver og fiskestenger. Eksplosiver, gass og bilbatterier kan man heller ikke ta med inn på flyet, om man skulle lure på det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.