*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig økning i pasientklager

Ullevål universitetssykehus har hatt en kraftig økning i antall pasientklager i år. Nå vil sykehuset at pasientene skriver under på at de vet at de kan dø av behandlingen.

Hittil i år har sykehuset behandlet like mange klager som i hele fjor og det er allerede betalt ut like mye i egenandel som i hele fjor.

Nå vil sykehuset innføre et skjema der pasientene skal skrive under på at de er oppmerksomme på at de kan dø av selv enkle rutineinngrep.

Må vurderes juridisk
- Skjemaet er ikke helt ferdig, men vi satser på å ha det klart til årsskiftet. Dette testes nå ut på de forskjellige avdelingene. Deretter må skjemaet til vurdering ved sykehusets juridiske avdeling og informasjonsavdeling, forteller avdelingsoverlege Stein Tyrdal, konstituert senterleder for Dagkirurgisk senter.

Advokat Steinar Winther Christensen er ifølge Dagens Medisin betenkt over informasjonsskjemaet som Ullevål universitetssykehus vil innføre.

- Dette bør absolutt Helsedepartementet se nærmere på. Å innføre en slik praksis har såvidt mange prinsipielle sider at dette ikke bør utføres av ett sykehus alene. Det må heller ikke skapes et inntrykk at dette skjemaet fratar pasientene eller etterlatte lovfestede rettigheter til erstatning, sier Winther Christensen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.