RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig regnvær på Østlandet: – Kjør forsiktig


Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix.
Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix. Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
Store nedbørsmengder i helgen har ført til mye vann i elver, bekker, kjellere og på veier på Østlandet. Politiet maner til forsiktig kjøring.

– Det har vært mye regn den siste tiden, som har ført til mye vann i flere elver og bekker. Enkelte steder er det mye vann i veien. Kjør forsiktig, og ha en riktig god dag, skriver sørøst politidistrikt på Twitter søndag formiddag.

Samme advarsel lyder fra Vegtrafikksentralen Sør.

– Vi oppfordrer bilistene til å kjøre forsiktig. Det har kommet mye nedbør de siste dagene, og det er fare for vannplaning og overvann på veiene. Senk farten og kjør forsiktig, melder de på Twitter.

Flomstengt vei

I Skien i Telemark har de store nedbørsmengdene ført til flom over fylkesvei 44 mellom Nordagutu og Skien. Vegtrafikksentralen mottok flere meldinger fra bilister som hadde passert strekningen tidligere søndag, før de fikk sendt ut mannskap.

– Jeg tør ikke si hvor mye vann det var, men på det høyeste var det for høyt til å passere. Grensa er på 20 centimeter, sier trafikkoperatør Anne Lande ved Vegtrafikksentralen Sør til Telemarksavisa.

Brannvesenet sørøst har også hatt mange oppdrag etter en rekke meldinger om vann i kjellere både i Hurum i Buskerud og Sandefjord i Vestfold. Øst 110, som dekker Follo, Østfold og Romerike, har så mange oppdrag at de har sett seg nødt til å be folk om tålmodighet.

– På grunn av store nedbørsmengder i vårt distrikt så kommer det mange meldinger om vann i kjeller osv. Vi ber om at publikum er tålmodige. Brannvesenet er ute på flere oppdrag, skriver Øst 110-sentral på Twitter.

I Stabekk i Bærum har regnværet ført til at eliteseriekampen i bandy mellom Stabæk og Mjøndalen er avlyst.

Mest i Telemark

I forkant av helgen sendte Meteorologisk institutt ut gult farevarsel på grunn av store nedbørsmengder på Østlandet. De varslet mellom 80 og 120 millimeter nedbør i Agder, Telemark, Vestfold, Østfold, Buskerud, Oslo, Akershus og Oppland.

Meteorologene melder på Twitter at det var på Lifjell i Telemark det falt mest nedbør i løpet av natt til søndag.

– De kom på førsteplass med 106 millimeter på 24 timer. På andreplass kom Porsgrunn-Ås med 69,7 millimeter, skriver de.

På Tryvannshøgda i Oslo falt det 35,6 millimeter nedbør.

Flytter seg til Akershus

Regnværet fortsetter i løpet av søndag og natt til mandag, og ventes først å gi seg tidligst mandag morgen.

Statsmeteorolog Siri Wiberg sier til VG at det er ventet mest nedbør i Oslo og Akershus det kommende døgnet.

– Med påfyll det neste døgnet blir det rimelig vått i bakken og i bekker som kan stige over sine normale grenser, så det kan jo skape litt lokalt trøbbel, sier hun.

Til Aftenposten forklarer hun hva som har forårsaket de store nedbørsmengdene øst i landet.

– Grunnen til regnet er en kombinasjon av et stort og omfattende lavtrykk i Norskehavet og høytrykk i Russland. Mellom disse to oppstår det et vindfelt fra øst til vest, og de sørøstlige vindene gir mye nedbør østafjells, sier hun.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere