RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kraftig snusøkning blant jentene

Sist oppdatert:
På tre år er antall ungjenter som snuser tredoblet, viser ny forskning. Men færre røyker.

I 2004 snuste 2,4 prosent av jenter i denne aldersgruppen, mens andelen var økt til 7,3 prosent i 2007, noe som er en tredobling på tre år.

Det viser tall fra en ny undersøkelse som publiseres i Tidsskrift for Den norske Legeforening torsdag.

Jentesatsing
Samtidig som flere unge jenter snuser, blir det færre ungjenter som røyker daglig eller ukentlig: 22,4 prosent for tre år siden mot 17,3 prosent i fjor. 2,2 prosent av jentene både snuser og røyker, mot 0,6 prosent i 2004. Forskerne har ikke sett på om de som nå snuser har røykt tidligere eller ikke.

Undersøkelsen er ledet av førsteamanuensis Simon Nygaard Øverland ved Senter for forskning om helsefremmende arbeid, miljø og livsstil (HEMIL-senteret) ved Universitetet i Bergen. Han sier at dersom snusindustriens strategi har vært å rekruttere jenter ved å tilrettelegge for nettopp kvinnelige kunder, så har den klart det.

- De siste årene har det kommet mange flere produkter der både innpakningene og porsjonene har et mer feminint preg og er mer «jentevennlige» enn tidligere, sier Øverland.

Han påpeker også at røykeloven fra 2004 spiller en viktig rolle i at det blir flere snusere og færre røykere både bant unge jenter og gutter.

- Når ungdom er mellom 16 og 20 år stifter de bekjentskap med utelivet, og er man nikotinavhengig, er det jo mye enklere å ta seg en snus enn en røyk, sier han.

Mindre farlig enn røyk
Mens det blant jenter fortsatt er flere som røyker enn snuser, er det flere gutter mellom 16 og 20 år som snuser enn som røyker. Blant guttene snuser nå 24,9 prosent daglig eller ukentlig, mens 17 prosent røyker. I 2004 snuste 18,2 prosent, mens 20,1 prosent røykte. 6,5 prosent av guttene både snuser og røyker nå, mot 5,3 i 2004.

Ekspertene er uenige i hvor farlig snus er, men at det er helsefare forbundet med snusing er det ingen som er i tvil om. De fleste er også helt enige om at snusing er mye mindre skadelig enn røyking. Det er imidlertid uenighet blant eksperter om hvorvidt snus bør brukes som røykeavvenning.

Undersøkelsene er landsrepresentative. De er gjennomført ved telefonintervju og omfatter 2.400 ungdommer i 2004 (tilsvarer en svarprosent på 87) og 2.415 ungdom i 2007 (tilsvarer en svarprosent på 67).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere