*Nettavisen* Nyheter.

Kraftig spredning av bjørkepollen i sør

Anslagsvis én million nordmenn er pollenallergikere, de fleste er allergisk mot bjørk og gress. Illustrasjonsbilde. Foto: Sara Johannessen (NTB scanpix)

Spredningen av bjørkepollen er i full gang. Rundt én million nordmenn går en tøff tid i møte.

02.05.17 09:02

- Nå kommer det som et pang. Anslagsvis én million nordmenn er pollenallergikere, de fleste er allergisk mot bjørk og gress. For de som er rammet, spenner det fra litt snufsing og øyekløye til de som blir helt invalidisert og må forlate landet, sier Anna Bistrup, helsefaglig rådgiver i Norges astma- og allergiforbund til Nettavisen.

Se Pollenvarsel her

De første pollenkornene fra bjørk i Oslo og Kristiansand ble funnet 21. april i år av forskere ved Pollenvarslingen. Nå - etter en helg som både har omfattet snøvær og varmt vårvær - er pollensesongen i ferd med å eksplodere. På det siste varselet lyser det rødt for bjørkepollen på Østlandet, Sørlandet og Rogaland.

- Vi merker stor pågang etter allergimedisin nå. Det begynte for alvor i helga, sier en ansatt på et av Oslos store apotek til Nettavisen.

Stadig flere nordmenn rammes

Ifølge Astma- og allergiforbundet er det stadig flere nordmenn som blir pollenallergikere.

- Ja, dette øker, og vi undersøker hvorfor det er slik. Hygienehypotesen er én av forklaringene vi undersøker, dette at vi lever mer renslig en før og at barns immunsystem ikke blir satt på de samme prøvene som før under oppveksten, sier Bistrup til Nettavisen.

Bistrup sier medisinene har full effekt først etter cirka en uke. Bjørkepollensesongen varer i cirka tre uker.

- Dette vil være over rundt 17. mai, sier hun.

15.000 har fått vaksine

Hun mener det er behov for mer informasjon om plagene til de som er rammet og til omgivelsene.

- For noen kan det være vanskelig å forstå hvorfor enkelte forsvinner fra arbeidslivet i tre uker mens dette står på som verst. Det er også behov for informasjon om allergivaksine. Så langt er det bare 15.000 nordmen som har fått denne vaksinen, sier hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det lyser rødt for kraftig spredning av pollen på Østlandet, Sørlandet og Rogaland tirsdag og onsdag. Foto: Faksimile (Pollenvarslingen.no)

- Bjørka er verstingen fordi den finnes over hele landet i forskjellige varianter. Det vil si at pollenet er over alt. I tillegg sprer den mye pollen, og det er også mye allergener i pollenet. Bjørkepollenet er derfor ganske heftig, sier Hallvard Ramfjord, pollenforsker i Norges- Astma- og Allergiforbund, ifølge en melding på forbundets nettsider.

Har du sett denne videoen?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag