RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krangler om barnas navn

Etter et samlivsbrudd krangler foreldre om hva barnas etternavn skal være.

Oslo folkeregister og Fylkesmannen i Oslo og Akershus blir jevnlig konfrontert med mødre og fedre som vil slette etternavnet til den andre forelderen fra barnas navn. Hvis barnet er under 12 år, er det ikke nødvendig at det selv samtykker i en navneendring.

Blir ikke enige
- Ønsket om å endre barns etternavn kommer som regel i forbindelse med at mor og fra går fra hverandre. Som regel vil den ene parten endre barnets etternavn, mens den andre parten motsetter seg dette. I fjor fattet vi vedtak i om lag 15 slike klagesaker, bekrefter avdelingsdirektør Merethe Helstad hos Fylkesmannen til Dagsavisen.

Klare regler
Reglene er forholdsvis klare. Hvis foreldrene har felles foreldreansvar, skal begge være enige for å kunne endre etternavnet til barnet. Hvis barnet er over 15 år, tillegger vi barnets uttalelse vesentlig vekt.

Navneloven åpner også for unntak. Ved særlig grunn kan fars eller mors ønske om navneendring bli godtatt, selv om begge foreldrene har del i foreldreansvaret.

Oslo folkeregister og likningskontor mottok nesten 6000 søknader om navneendring i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere