RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krangler om barnedødsfall

Sist oppdatert:
Mens byråkratene strides, dør rundt 40 barn plutselig og uventet, uten at familiene får tilbud om dødsstedsundersøkelse.

For to år siden mistet familien Lie i Vennesla sin datter i krybbedød. Takket være åstedsgransking fikk de den gang raskt vite dødsårsaken. Men i dag risikerer foreldre å leve i uvisshet på grunn av byråkratisk sommel og strid.

Fikk raskt svar
Etter å ha vært ute og måket snø, fant Amalies far sin datter død i sengen. Et prøveprosjekt gav foreldrene raskt svar på dødsårsaken.

- Tanker slår deg. Har noe skjedd? Har hun satt noe i halsen? Kan hun ha hatt en hjertefeil? Er det noe jeg burde oppdaget? Har hun hatt feber? Var jeg sløv, og var det noe jeg burde sjekket, sier Amailies far, Øystein Lie, til TV 2 Nyhetene.

Amalie døde helt plutselig og uventet. Men takket være et prøveprosjekt rykket en erfaren rettsmedisiner og tidligere Kripos-etterforsker ut til åstedet. De kunne etter kort tid gi svar.

- For meg var det godt å legge tidlig av meg skyldfølelsen. Vite at det ikke var noe vi kunne gjort. Da kan jeg leve med at det finnes noe som heter krybbedød, sier pappa Lie.

16 måneders nedstøving
Men det såkalte dødsteds-prosjektet ble avsluttet like etter at familien Lie hadde fått sine svar. Nå har forslaget om faste åstedsundersøkelser når små barn dør støvet ned i byråkratiet i 16 måneder.

Og det til tross for at vår tidligere helseminister lovet å rydde opp i saken. 14. juni i fjor sa Ansgar Gabrielsen at han skulle ta fatt i saken øyeblikkelig.

I dag ligger forslaget i Helsedirektoratet. De skulle vært ferdige i november.

- Vi beklager at vi ikke har greid å løse vår del av oppgaven siden vi fikk saken i fjor sommer, sier avdelingsdirektør Hans Petter Aarseth i Sosial- og helsedirektoratet til TV 2 Nyhetene.

Byråkratisk uenighet
Dokumenter TV 2 sitter på viser hva som er problemet. Myndighetene strides om hva åstedsundersøkere skal gjøre om de oppdager at barn er drept.

Helsedirektoratet vil at leger skal dra til åstedene, kun for å hjelpe foreldrene. Og får de mistanke om drap, får de ikke lov å informere politiet.

- Helsetjenesten skal folk kunne henvende seg til, uavhengig av frykt for å bli straffeforfulgt, sier Aarseth.

Riksadvokaten derimot, vil at rettsmedisiner og tidligere politieksperter skal undersøke åstedene slik de gjorde for familien i Vennesla. Han åpner for varsling til politiet.

Imens går tiden. Barneombud Reidar Hjertmann er oppgitt.

- Dette dreier seg om sendrektighet og ansvarspulverisering. Jeg kan ikke se noen annen forklaring på det, sier barneombud Reidar Hjertmann til TV 2.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere