*Nettavisen* Nyheter.

Krangler om Mette-Marit

Kronprinsesse Mette-Marit er blitt hovedperson i en ny strid mellom Arbeiderpartiet og KrF. Kjell Magne Bondevik kaller kronprinsessen et forbilde. Jens Stoltenberg kaller Bondevik gammeldags.

20.10.03 23:35

Kronprinsessen ønsker seg mange barn og jobber deltid. Hun er Kjell Magne Bondeviks drømmekvinne - et forbilde for andre unge kvinner, mener statsministeren.

- God KrF-politikk

- Jeg synes at hun på mange måter er et forbilde. Hun har tatt en meningsfylt deltidsjobb i Norad i arbeidet for fattige mennesker og fattige barn, og hun ønsker seg selv mange barn, sier Bondevik til TV 2.

Han mener kronprinsessen blant annet gjennom sin deltidsjobb representerer en ny trend hvor mange unge kvinner velger barn, deltid og nærmiljø i god KrF-ånd.

- Jeg merker en trend blant unge jenter i den retningen nå. Også trendforskere sier at mange jenter prioriterer barn, familie og nærmiljø. Det er for øvrig også god KrF-politikk, smiler statsministeren.

Gal oppfatning

Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg har også mye positivt å si om kronprinsesse Mette-Marit, men ønsker heller at kronprinsen skal bli Bondeviks drømmemann, på lik linje med dagens moderne far. Ingen tar så mye ansvar for barna som den norske pappaen.

- Det han sier kan veldig lett oppfattes som en oppfordring til kvinner om å gå hjem, ta mindre utdanning og ikke delta i arbeidslivet, og det er en veldig gal oppfordring, sier Stoltenberg.

- Er du enig i at kronprinsesse Mette-Marit er et godt forbilde for unge kvinner?

- Jeg mener hun er et forbilde for både far og mor - både menn og kvinner - når hun sier hun skal være hjemme og ta seg av barn, men det farlige er at det blir oppfattet som en oppfordring til kvinner og bare kvinner. Da er det feil. Men det er det jo Kjell Magne Bondevik som oppfordrer til, og ikke Mette-Marit, mener Ap-lederen.

- Bondevik er gammeldags

Stoltenberg tror ikke det blir nødvending å oppfordre kronprinsen til å ta sin del av nattevåk og bleieskift, men at det er Bondevik som er gammeldags.

- Han har i hvert fall formulert seg slik at det er lett å oppfatte som at han er opptatt av at det er kvinnene som skal være hjemme, mens far skal være ute og jobbe. Det er holdninger som tilhører fortida, og det er viktig at alle som har fremstående posisjoner i samfunnet er opptatt av å understreke at det er far og mor - begge to - som skal ta ansvaret for hjemmefronten.

- Meningsløst

Statsminister Kjell Magne Bondevik tar til motmæle mot kritikken fra Ap-lederen:

- Det er beklagelig at Jens Stoltenberg lar seg bruke til å avgi uttalelser på fullstendig sviktende grunnlag når det gjelder kronprinsesse Mette-Marit. Jeg har sagt, som svar på spørsmål, at det er fint at hun sier at hun vil ha flere barn, og at det også er bra at hun i tillegg til kronprinsesseoppgaven, tar på seg arbeid i Norad for fattige i u-land.

- Det blir meningsløst av Stoltenberg å mistolke dette som et ønske om en gammeldags familiepolitikk, og at kvinner ikke skal ta utdanning, sier statsminister Kjell Magne Bondevik til TV 2 Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.