RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kreft-bombe i Luftforsvaret

Sist oppdatert:
Tusenvis av soldater ble utsatt for strålingsfare fra radar på 1950-tallet. Mange er døde av kreft.

Flere tusen norske soldater og befal har jobbet i miljøer med sterk strålefare, skriver Dagbladet.

Kaptein Odd Halvard Hauge jobbet på Trøgstad batteri i Østfold fra 1957 til1991, og lider i dag av blærekreft. Han håper Luftforsvaret setter i gang full undersøkelse av hvorvidt denne strålingen er skyld i alt for mange kreft-tilfeller.

- Vi fikk ofte strålen rett i ansiktet, og i kroppen. Du kjente det dunket skikkelig til når strålen traff, sier han - og understreker at mens utstyret i USA var merket med store fareskilt, var disse fjernet da det ble satt opp i Norge.

Minst 250 tyske radioperatører har fått erstatning, og en tysk kommisjon har konkludert med at radarpersonell frem til 1975 kan ha vært utsatt for helsefarlig stråling, som har gitt både kreft og andre lidelser.

Det norske forsvaret foretar kun en årlig helseundersøkelse blant sine ansatte. De har ikke vurdert radaranlegg fra den kalde krigen som tikkenede kreftbomber - i motsetning til en rekke andre NATO-land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere