*Nettavisen* Nyheter.

Kreftlege mener «100 kvinneår er skuslet bort»

I mange europeiske land forlenger medisinen Perjeta livet til brystkreftrammede kvinner, men medisinen er for dyr for Norge.

- 100 kvinneår er skuslet bort, sier overlege og spesialist Erik Wist ved Oslo universitetssykehus til VG om at fire helsedirektører snart har brukt ett år på å forhandle om medisinens pris.

Legemiddelet Perjeta var i mai i fjor så høyt priset at norske myndigheter sa blankt nei til at sykehusene kunne ta det i bruk. I Norge må kreftsyke kvinner stole på livsforsikringen eller selv betale for behandling med medikamentet på private sykehus.

Perjeta gir alvorlig syke kvinner i gjennomsnitt 15,6 måneder lenger levetid, men halvparten lever fem år eller enda lenger, viser den internasjonale Cleopatrastudien.

Perjeta gis til kvinner med undergruppe HER 2-positiv brystkreft som gir fjernspredning. Rundt 100 kvinner rammes i Norge av denne kreftformen hvert år. Medikamentet gis så fort diagnosen er stilt.

- Man skal lete lenge etter et medikament som gir tilsvarende resultater. For våre pasienter, som ofte er unge kvinner med barn, har det å vinne et ekstra år stor betydning for hele familien. Dette medikamentet har så gode resultater at halvparten av kvinnene overlever i fem år, mange lever mye lenger enn det, sier Wist.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.